Naslovna Kultura Milan Lane Gutović posthumno dobio “Dobričin prsten”: Nagrada uručena njegovoj deci

Milan Lane Gutović posthumno dobio “Dobričin prsten”: Nagrada uručena njegovoj deci

PODELI
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Uručenje posthumne Nagrade za životno delo “Dobričin prsten” za 2021. godinu, porodici preminulog glumca Milana Laneta Gutovića, održano je danas u predvorju Velike scene “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP).

Dodela prestižne nagrade realizovana je u organizaciji Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS).

Istaknuti glumac Vojislav Voja Brajović kao predsednik UDUS-a podsetio je na činjenicu da je Milan Gutović bio jedan od prvih tzv. “Bojanovih beba”, odnosno među prvim glumcima sa Akademije – FDU koje je u JDP doveo čuveni pozorišni reditelj i umetnički rukovodilac ovog teatra Bojan Stupica.

Od tada JDP uvek daje šansu mladim glumcima i drugim dramskim umetnicima, dodao je Brajović.

Okupili smo se u ova nevremena danas da se odužimo našem velikanu za njegov dar, ubitačni sarkazan, njegovu pamet i beskrajnu duhovitost – izjavio je predsednik UDUS-a.

Onda se podsetio kako je o glumačkom trajanju govorio svojevremeno Gutović.

Zapravo ne trajem ja, već trajete vi, kao publika. Dokle god traje vaš ukus, dotle trajem i ja. Kada vi odlučite da promenite vaš ukus, onda ni ja više neću trajati – prisetio se Brajović stava svog preminulog kolege.

Milan Lane Gutović (1946 – 2021) bio je srpski i jugoslovenski glumac, čija je karijera gotovo pođednako bila uspešna na filmu, televiziji i u pozorištu.

Brajović je istakao da je Gutović bio osobenjak u toj meri da danas da je živ i zdrav, najverovatnije ne bi ni došao da primi ovu nagradu, već bi poslao nekog od svoje četvoro dece.

Sva sreća pa danas ima ko da primi ovu nagradu, tu su mu deca Milica, Nevena, Spasoje i Janko. Sa ponosom ćemo se sećati našeg laureata, koji je obeležio uspeh mnogih pozorišta, kao što je Narodno, JDP, Atelje 212 i pružio je veliki doprinos kulturi naše zemlje – naglasio je Brajović i pročitao kratku pesmu glumca Ljubivoja Bandovića, posvećena Gutoviću.

– Sve natenane. Uvek sa strane. K’o neki agent za bolje dane. Govori malo, a mnogo tu stane. Ismeva mane. Zna i da lane. Na šarlatane. I polutane. I samo nestane. Da dušom dane. Jer gužva je u Aleji za velikane – izrecitovana je pesma, napisana uoči iznenadne smrti glumca, koji nas je napustio 25. avgusta ove godine.

Poslednja požorisna uloga mu je bila upravo na sceni JDP, u komadu “Putujuće pozorište Šopalović” Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, gde mu je partner bio Ljubomir Bandović.

Nagradu “Dobričin prsten” deci Gutovića je uručio prethodni laureat 2020, Hadži Petar Božović.

– U toj pesmi kolege Bandovića nalazi se sve što bih ja imao da kažem o našem Lanetu. Ima li bilo šta lepše od te pesme? – upitao je dobitnik 33. nagrade.

– Osećam neku prijatnu nelagodu danas. Prati me njegov zagonetni osmeh koji je nosio sve tajne sveta, lepotu i prolaznost. Naš veliki, neponovljivi Lane, Lanuška – sa setom je pričao Božović.

On je rekao da je bio divan osećaj pripadati toj glumačkoj klasi, mada je on bio mlađi, ali su se svi studenti glume družili i bili zajedno van predavanja.

Istakao je njegove maestralne uloge u komadima Branislava Nušića – “Gospođa ministarka” na početku karijere i kasnije baš na pozornici JDP “Pučina”, koja se sada igra u novoj verziji.

– Nije Lane bio veliki, već grandiozan glumac – zaključio je Božović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here