Naslovna Hronika Milenijum osiguranje “podmazivalo” tehničke preglede, pa platilo milionsku kaznu

Milenijum osiguranje “podmazivalo” tehničke preglede, pa platilo milionsku kaznu

PODELI
Foto: Shutterstock

Narodna banka Srbije je, nakon sprovedene detaljne kontrole, kaznila osiguravajuću kompaniju “Milenijum”, i to milionskim iznosom. Kazna je usledila jer je osiguranje uhvaćeno u kršenju Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, nezvanično saznajemo!

Naime, “Milenijum osiguranje” je u dužem vremenskom periodu pravilo troškove sprovođenja osiguranja iznad zakonom definisanog nivoa ograničenja. 

Društvo je zloupotrebilo povezanost određenih fizičkih lica sa tehničkim pregledima, ugovore o zakupu i podzakupu reklamnog i poslovnog prostora i slično, kao kanal za davanje nedozvoljeno visokih provizija na tržištu.

S takvim “podmazivanjem” firmi koje rade tehničke preglede vozila, koji su obavezni za dobijanje i godišnje produžavanje registracije, osiguravajuća kuća je pokušala da za sebe prigrabi veće tržišno učešće i tako ostvari značajne finansijske koristi na tržištu osiguranja od autoodgovornosti.

U sprovođenju ove namere, društvo nije prezalo od prekršaja zakonskih odrednica koje onemogućavaju ovakvu vrstu ponašanja.

“Milenijum” je u vlasništvu “Kroacija osiguranja” (Croatia) iz Hrvatske, zemlje članice EU, gde posluje u skladu sa važećim zakonima, dok na tržištu Srbije u ostvarivanju svojih poslovnih interesa nije poštovala propise naše zemlje. Svojim ponašanjem ova kompanija ne samo da je ostvarila finansijske koristi za sebe, već je napravila određenu vrstu haosa i pometnje na tržištu obaveznog osiguranja u saobraćaju.

Kao što su beogradski mediji već pisali, u junu prošle godine, “Kroacija osiguranje” je preko kćerke firme osnovala firmu “M teh”, na istoj adresi gde je i “Milenijum osiguranje”.

“M teh” je zadužen za izdavanje i lizing mašina, opreme i materijalnih dobara (koje podležu tehničkom pregledu, pa i – osiguranju). Kako su preneli mediji, troškove pregleda lizinga mašina snosi korisnik mašina. Ali, kako su one formalno u vlasništvu “M teh”, ona ih šalje na pregled na mesta gde se polise osiguranja uplaćuju kod “Milenijum osiguranja”. A onda je pregled obavljen uz proviziju firmama za tehnički pregled koja je iznad one zakonski ograničene na pet odsto.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli, zbog utvrđenih nezakonitih radnji “Milenijum osiguranje” je od strane Narodne banke Srbije sankcionisano višemilionskim kaznama. Zbog navedenih nepravilnosti novčane kazne su izrečene predsedniku i članovima izvršnog odbora kompanije.

Takođe, kako saznajemo, “Milenijum osiguranje” nije jedino društvo kome je Narodna banka Srbije izrekla kaznu zbog utvrđenih nepravilnosti u oblasti obaveznog osiguranja u saobraćaju.

Do objavljivanja ovog teksta, odgovore na pitanja koja smo uputili “Milenijum osiguranju” i Narodnoj banci Srbije nismo dobili.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here