Naslovna Srbija MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Porodiljsko i za žene koje nisu u radnom odnosu

MINISTAR ĐORĐEVIĆ: Porodiljsko i za žene koje nisu u radnom odnosu

PODELI

Od sledeće godine roditeljski dodatak za prvo dete biće 100.000 dinara, dok će dečiji dodatak za decu sa smetanjama u razvoju i invaliditetom biti uvećan za 50 odsto, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je Međunarodnoj konferenciji „Ulaganje u decu – dobrobit za svu decu“ koju su organizovali Mreža organizacija za decu Srbije (MODS), EUROCHILD, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) i UNICEF.

Ministar Đorđević je tom prilikom naglasio da je Srbija, kao i ostale zemlje Evropske unije, posvećena povećanju izdvajanja za decu i porodice.

-Borba protiv siromaštva dece je na prvom mestu i zato ćemo mi intenzivnije raditi na sprovođenju Ciljeva održivog razvoja. U sprovođenju ovih mera, Srbija koristi međunarodnu praksu u razvijanju mnogobrojnih usluga koje će biti podrška porodicama sa decom, rekao je ministar.

Obezbeđivanje minimalne finansijske sigurnosti porodici sa decom, kako je istakao ministar, država realizuje kroz primenu Zakona o socijalnoj zaštiti i Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i kroz zaštitu prava deteta.

-Pripremljen je Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji će biti upućen u dalju proceduru Vladi, odnosno Narodnoj skuštini, kako bi do kraja godine bio usvojen, a čija bi primena otpočela početkom naredne godine, istakao je Đorđević.

-Utvrđene su mere za podsticaj rađanja. Novina je da će naknadu prihoda, u trajanju od godinu dana, moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, već obavljaju samostalnu delatnost, angažovane su po osnovu privremenih i povremenih poslova, ugovora o delu ili autorskih ugovora. Iznos roditeljskog dodatka za prvo dete biće značajno veći u odnosu na trenutni koji se isplaćuje i iznosi 39 hiljada, a predlog je da bude 100 hiljada dinara. Za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, dečiji dodatak biće veći za 50 odsto, najavio je ministar Đorđević.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta Vlade Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović je poručila da Srbija ima spremne mere i zakone kojima će dati ključan doprinos ulaganju u decu i dodala da će borba protiv siromaštva isto kao i zdravlje, obrazovanje i rodna ravnopravnost biti u fokusu države.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović navela je da se Srbija kao društvo nalazi pred velikim izazovom jer nas Agenda 20/30 Ujedinjenih nacija obavezuje da iskorenimo siromaštvo, a pojedina istraživanja pokazuju da svaka peta siromašna osoba u Srbiji jeste dete.

-Sva deca imaju ista prava i jednaku šansu na bolju budućnost, imaju pravo na dobro zdravlje i kvalitetno obrazovanje. Najisplativiji društveni cilj jeste ulaganje u dete, a mi kao vlada želimo da postignemo da nijedno dete ne bude siromašno, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ministarka je iznela i podatke koji pokazuju da svako treće dete nije obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem jer, kako je rekla, čak 44 odsto dece čuvaju babe i dede, oko 21 odsto nezaposleni roditelji, a da 27 odsto dece ide u obdanište.

Ulaganje u taj period dece prvi je korak ka boljoj budućnosti za sve nas. Moram da podsetim da Agenda 20/30 UN i cilj 42 obavezuje sve zemlje da do 2030. obezbede jednak pristup predškolskom obrazovanju za svu decu, ukazala je Đukić Dejanovićeva.

-Vlada Republike Srbije nastoji da, iako ograničena trenutnom ekonomskom situacijom, obezbedi više sredstava za ulaganja u decu i to će biti naš kontinuinirani zadatak, zaključio je ministar Đorđević uz poruku da su deca naše najveće blago.

Na konferenciji su predstavljene međunarodne i evropske prakse i primeri koji doprinose smanjenju siromaštva i socijalne uključenosti dece, naglašena je važnost usklađivanja javnih finansijskih resursa sa politikama i zakonodavstvom koje utiču na decu, kao i posvećenost Srbije u borbi protiv siromaštva dece i na ispunjavanju razvojne agende Ujedinjenih nacija (Ciljeva održivog razvoja UN).

Konferenciji su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu finansija Mirjana Ćojbašić, zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Severine Leonardi, predstavnica EUROCHILD-a Mike Šurman i menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Ivan Sekulović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here