Naslovna Srem Ruma RUMA KAO PRIMER KAKO SE NA LOKALU ČUVA ŽIVOTNA SREDINA: Minstarka za...

RUMA KAO PRIMER KAKO SE NA LOKALU ČUVA ŽIVOTNA SREDINA: Minstarka za zaštitu životne sredine posetila je Rumu

PODELI

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujovic, boravila je prošle sedmice u Rumi i tom prilikom se upoznala sa aktivnostima koje lokalna samouprava realizuje u cilju zaštite životne sredine.

Tokom boravka u Rumi ministarka je imala priliku da prisustvuje sadnji drvoreda u rekonstruisanoj ulici 15. Maj, ali i da obiđe kotlarnicu „Solidarnost“ čijom je izgradnjom kompletno izbačen mazut i zamenjen prirodnim gasom u velikom gradskom naselju.

Prilikom obilaska ulice 15. Maj, gde su volonteri sa radnicima JP „Komunalac“ učestvovali u sadnji 300 stabala, ministarka je simbolično sa predsednikom opštine Ruma Slađanom Mančićem zasadila drvo na uglu pomenute i Vrdničke ulice.

Foto: Opština Ruma

Slađan Mančić, predsednik Opštine Ruma je istakao da se lokalna samouprava ovim uklopila u državni projekat ozelenjavanja svih prostora gde je to potrebno.

“Sada je jedna velika akcija pošumljavanja u toku i ministarka je često na terenu. To je pravi način da se pokaže kako Vlada Srbije, ali i mi na teritoriji naše opštine ulažemo napore i borimo se za zaštitu životne sredine, za zdraviju i čistiju sredinu. Mi imamo dosta stvari koje smo uradili u prethodnom periodu, da se time pohvalimo, i pokažemo ministarki šta smo do sada uradili”, rekao je Slađan Mančić, poklonivši ministarki i monografiju Rume.

Trenutno se drveće sadi u ulici 15. maja, gde je urađen i prvi sloj asfalta, a isto to se očekuje kasnije i u ulici 15. avgusta (još 300 stabala), tako da će grad dobiti drvored u dužini od gotovo tri kilometra.

Projekat rekonstrukcije ulica, koji Opština radi uz podršku Pokrajine, je vredan 320 miliona dinara, a dodatnih 3,6 miliona dinara iz opštinskog budžeta izdvojeno je za nabavku sadnica.

Ministarka Irena Vujović je istakla da je ovo za nju značajna poseta, jer je potrebno ići u one sredine koje brinu o zaštiti životne sredine i u tome ih ohrabrivati.

“Pored što se radi o jednoj najsavremenije rekonstruisanoj ulici sa kompletnom propratnom infrastrukturom, bitno je da rukovodstvo opštine i njen predsednik nisu zaboravili na važnost životne sredine. Upravo sadnja drveća je od neprocenjivog značaja kada pričamo o aerozagađenju i borbi sa tim problemom. To je dobar primer kako jedna lokalna samouprava treba da radi i da izdvaja sredstva, ali će i Ministarstvo intenzivno raditi na ovakvim i sličnim projektima u narednoj godini”, najavila je ministarka Vujović i napomenula da je rumska opština među prvima u zemlji koja se odlučila na ovakvu akciju i služi za primer ostalima kako se na lokalu može brinuti o životnoj sredini.

Foto: Opština Ruma

“Ova lokalna samouprava je značajna, jer ovo nije jedina stvar koju su Rumljani radili na zaštiti životne sredine. Tu su i kotlarnice „Tivol“ i „Solidarnost“ a bitno je da su urađene njihovim kompletnim sredstvima, znači vode računa o zaštiti životne sredine na više koloseka. Očekujem slične stvari i od drugih opština, a mi ćemo pomoći kao Ministarstvo” – rekla je Irena Vujović i pomenula da je prečistač bio jedna od tema razgovora sa predsednikom Mančićem.

Ministarka Vujović je u pratnji svojih domaćina potom posetila i novu gasnu kotlarnicu „Solidarnost“ .

Slađan Mančić je, posle obilaska kotlarnice, izjavio da je ministarku upoznao sa tim da je upravo gradnja ove dve kotlarnice na gas dobar primer kako se rešavaju problemi kada je u pitanju skup energent, kao što je mazut, a koji daje slabiji kvalitet grejanja i predstavlja ekološku bombu u gradu, jer je celo stambeno naselje oko stare kotlarnice bilo pokriveno crnim prahom.

U rekordnom roku i sopstvenim sredstvima smo uradili obe kotlarnice. O tome smo upoznali našu gošću a ona nam je ponudila svoju pomoć da konkurišemo za sredstva, jer u Ministarstvu postoje pozicije upravo za ovakve stvari. Zato se nadam da ćemo naredne godine konkurisati i potpuno izbaciti mazut iz upotrebe u našim kotlarnicama. To je nezdrav i skup energent, zagađuje životnu sredinu, a mi želimo kvalitetnije i ekonomičnije grejanje“, ukazao je Mančić.

Prvi čovek rumske lokalne samouprave je dodao i da se oko ove kotlarnice sadi novo drveće, a mališani iz okolnih zgrada su dobili košarkaški teren i dečije igralište.

Ovo je fantastičan primer jer je ovo odgovorna vlast u opštini koja je sve ovo finansirala sopstvenim sredstvima. Prethodne dve kotlarnice su označene kao jedni od najvećih zagađivača u rumskoj opštini. Upravo zahvaljujući agilnosti predsednika, ali i svih građana koji su verovatno to sugerisali, došlo je do realizacije ovih važnih projekata. Samim prelaskom sa mazuta na prirodni gas, pored toga što se prave uštede, važno je da se smanjuje emisija štetnih materija u vazduhu, a to je za šta svi moramo da se borimo“, poručila je ministarka Vujović i izrazila nadu da će ovakve primere slediti i druge jedinice lokalnih samouprava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here