Naslovna Posao Ministarstvo prosvete planira u narednih deset godina da izgradi dvadeset istraživačkih centara

Ministarstvo prosvete planira u narednih deset godina da izgradi dvadeset istraživačkih centara

Foto: novi magazin

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je danas da to ministarstvo planira da u narednih deset godina na području Srbije izgradi dvadeset istraživačkih centara, koji će se baviti različitim naučnim oblastima.

Šarčević je prilikom ;obilaska kruševačkog Centra za stručno usavršavanje, rekao da je, između ostalog, planirana izgradnja tri centra koja će se baviti ekologijom i tri centra iz oblasti robotike i da bi Jastrebac bio jedna od baza za ekologiju.

“Na Jastrepcu bi se najviše izučavalo zagađenje vazduha. U Sremskoj Mitrovici, odnosno u Zasavici, biće paralelan centar u kome će se izučavati zagađenje voda, dok će se geonaukom baviti centar koji se gradi u Beloj Crkvi”, naveo je Šarčević.

Prema njegovim rečima, centri neće biti lokalni, već će svaki od njih biti dostupan deci iz cele Srbije, a država će ih jednim delom finansirati.

“Centri neće biti u potpunosti, ali će u velikoj meri biti održivi. Radiće se kroz sistem đačkih zadruga i onda će dete koje je u zadruzi zaradilo, recimo, kroz aktivnosti reciklaže, na osnovu toga moći da ide u Petnicu, Knić, na Jastrebac, i tako ćemo tokom cele godine imati stalnu liniju prisustva mladih”, kazao je ministar i dodao da će to biti velika mreža centara za promociju nauke.

Direktor kruševačkog Centra za stručno usavršavanje Nenad Stanojević podsetio je da je to ministarstvo podržalo inicijativu Kruševca o izgradnji pomenutog Centra na Jastrepcu i dodao da će Centar biti otvoren za sve koji žele da se bave naukom.

IZVORnovi magazin
Prethodna vestPredstava “Švabica”
Sledeća vestLešnici kao siguran prihod privlače sve više pažnje Sremaca i Mačvana

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here