Naslovna Danas je... Mir Božiji, Hristos se rodi

Mir Božiji, Hristos se rodi

PODELI

Božić je najradosniji hrišćanski praznik. Danas je praznik rođenja novog života, dece i roditeljstva i kao takav obeležava se najlepšim verskim običajima.

Pravoslavni hrišćani ovaj praznik slave 7. januara, a dan pred Božić slavi se Badnji dan. To je poslednji u Badnjoj nedelji koji prate divni običaji. Badnji dan u Sremu

Prvog dana Božića, najstarija ukućanka pre izlaska sunca po pravilu mesi česnicu. U testo za česnicu se ubaci novčić i deo iverka sa Badnjaka, pa onaj koga zapadnu prilikom lomljenja će, prema verovanju, imati novca, zdravlja i sreće tokom cele godine.

U srpskom narodu obavezna je pečenica, najčešće mlado prase. Na Badnje veče se unosi u kuću i naslanja na istočni zid gde ostaje do Božića kada se služi na Božićnu trpezu. Na prazničnoj trpezi se ne sme naći pernata živina jer ona simboliše nazydovanje i rasturanje kuće zato što kljuca i baca zemlju iza sebe.

Položajnik je osoba koja prva ulazi u kuću na Božić. Stupa desnom nogom preko praga, pozdravlja ukućane rečima “Hristos se rodi”, na šta mu oni odgovaraju “Vaistinu se rodi”. Zatim položajnik prilazi vatri i grančicom sa badnjaka je džara govoreći “Koliko varnica toliko parica, koliko varnica toliko sreće i veselja” i dalje nabrajajući sve ono što misli da bi valjalo da se u domaćinovoj kući umnoži.

Na Božić se ljudi pozdravljaju rečima: “Hristos se rodi!” i otpozdravljaju sa: “Vaistinu se rodi!”. Ukoliko se šalje čestitka na njoj treba da piše “Mir Božji, Hristos se rodi”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here