Naslovna Dogadjaj Mirović na obeležavanju Nacionalnog praznika Rusina u Šidu

Mirović na obeležavanju Nacionalnog praznika Rusina u Šidu

PODELI
Foto: dnevnik

ŠID: Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je večeras u Šidu svečanoj akademiji povodom 17. januara – Nacionalnog praznika Rusina.

Praznik je ustanovljen u znak sećanja na početak naseljavanja Rusina na teritoriji današnje AP Vojvodine, a ovaj dan, na predlog Pokrajinske vlade, a odlukom Skupštine Vojvodine, 2018. godine postao je i datum od pokrajinskog značaja, rekao je Mirović.

“U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime čestitam vam praznik, koji je ujedno i praznik svih nas. Očuvanje i poboljšavanje uslova za rusinsku, kao i za druge nacionalne manjine, smatramo jednim od svojih najvažnijih zadataka kao bismo našu Vojvodinu i našu Srbiju učinili bogatijom, uspešnijom i lepšom“, naglasio je Mirović, saopštila je Pokrajinska vlada.

Mirović je dodao da je zajednica kojoj svi pripadamo Rusinima uzvratila stvaranjem uslova da u svim segmentima sačuvaju i razvijaju svoj identitet.

To podrazumeva obrazovanje na svim nivoima, od predškolskog do fakultetskog, informisanje na rusinskom jeziku – tradicionalni nedeljnik „Ruske slovo“ i druga izdanja istoimene izdavačke kuće, Redakciju na rusinskom jeziku u okviru Radio-televizije Vojvodine, kao i podršku Zavodu za kulturu vojvođanskih Rusina.

“Rusini u AP Vojvodini kroz saradnju sa Pokrajinskom vladom i lokalnim samoupravama iskazuju svoju osobenost i različitost, i mi smo im na tome zahvalni, jer na taj način negujemo naš identitet”, kazao je predsednik Nacionalnog saveta Rusina Borislav Sakač.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here