Naslovna Vojvodina MIROVIĆ: Pokrajina će podržati formiranje socijalno-ekonomskih saveta

MIROVIĆ: Pokrajina će podržati formiranje socijalno-ekonomskih saveta

PODELI

-Pokrajinska vlada će aktivno učestvovati u radu Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta sa idejom da se razrade mehanizmi dijaloga između poslodavaca i sindikata. Istovremeno, podržaćemo i formiranje socijalno-ekonomskih saveta u lokalnim samoupravama, jer je važno da kroz razgovore dođemo do sredine između stalnih zahteva poslodavaca, a to je povećanje produktivnosti i dobiti, i zahteva zaposlenih o ispunjavanju prava na osnovu Zakona o radu, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pred početak današnje sednice Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta.

Na sednici su razmotrene aktivnosti Saveta na unapređenju tripartitnog socijalnog dijaloga na nivou lokalnih samouprava u Vojvodini, te doneta odluka da se početkom decembra organizuje godišnja konferencije posvećena razvoju privrede, uz unapređenje tripartitnog socijalnog dijaloga.

Predsednik Mirović je naglasio da su ekonomske reforme, koje se uspešno sprovode na svim nivoima vlasti u Srbiji, veoma bitne za snažniji investicioni upliv, koji će dovesti i do povećane potražnje za zaposlenima na tržištu.

On je rekao da su ukupni ekonomski pokazatelji u Vojvodini u 2017, bolji nego prethodne godine. Ti rezultati, kako je Mirović naveo, mogu biti bolji, zbog čega je od velikog značaja i dijalog poslodavaca i sindikata.

Mirović je još dodao da je u prvih devet meseci ove godine u Vojvodini nezaposlenost smanjena za više od 20 hiljada lica u odnosu na isti period prošle godine. On je dodao da je Pokrajinska vlada maksimalno angažovana na stvaranju što boljih uslova za privlačenje domaćih i stranih ulagača, kako kroz pripremu 11 novih industrijskih zona, tako i kroz bespovratne podsticaje preko konkursa Razvojne agencije Vojvodine.

-Uspeli smo da smanjimo broj nezaposlenih u Vojvodini sa 19 na ispod 14 odsto, ali naš zadatak je da, u narednih tri do pet godina, nezaposlenih bude manje od 10 odsto, kazao je Mirović i dodao da će na taj način Vojvodina biti ne samo prva u Srbiji, nego će stići prosek broja nezaposlenih u manje razvijenim zemljama Evropske unije.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta “Moram da znam – Informisanjem mladih do jakih institucija”, koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here