Naslovna Vojvodina Mirović: Rekonstruisaćemo ceo almaški kraj u Novom Sadu

Mirović: Rekonstruisaćemo ceo almaški kraj u Novom Sadu

PODELI
Foto: PrintScreen/Tanjug video

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas radove na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade u kojoj će biti sedište Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina, a koji praktično znače početak uređenja tzv. Almaškog kraja u Novom Sadu.

Objekat se nalazi u ulici Matice Srpske, u starom novosadskom gradskom jezgru, a Mirović je najavio da će u narednih pet godina, u saradnji sa Gradskom upravom Novi Sad, biti rekonstruisan ceo Almaški kraj.

Zato je, kaže, značajna obnova budućeg rusinskog centra, koji će biti otvoren za stvaraoce iz redova te nacionalne zajednice, ali i za sve ostale umetnike.

Ukazao je da Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za ustanove nacionalnih manjina, čiji je zadatak da očuvaju svoj jezik, pismo, tradiciju, jer su to najvažnije vrednosti u negovanju zajedničkog života, po kojem je Vojvodina prepoznatljiva.

Za rekonstrukciju sedišta Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina vojvođanska vlada izdvojila je nešto više od 18 miliona dinara, ali će prema Mirovićevim rečima, nastaviti sa dodatnim finansiranjem, jer će biti potrebnija značajnija sredstva s obzirom na starost objekta.

Direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina Anamarija Ranković izrazila je zadovoljstvo što sedište te ustanove prvi put od osnivanja ima zgradu u svom vlasništvu i neće biti podstanari kao do sada.

Konačno ćemo moći da realizujemo sve projekte koji se tiču zaštite nasleđa Rusina, ali ćemo pratiti i savremene tokove u rusinskoj kulturi, rekla je Ranković.

Rok za završetak radova je do kraja godine, ali je Mirović izrazio nadu da će već u decembru u sedištu kulture vojvođanskih Rusina prisustvovati nekoj književnoj večeri ili drugom umetničkom događaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here