Naslovna Život Mislite da Beograd drži cene? Iznenadićete se

Mislite da Beograd drži cene? Iznenadićete se

Foto: Grad Prijedor

Koliko ste novca spremni da izdvojite za, recimo, kilogram pirinča?

Dok građani Sremske Mitrovice ovu namirnicu mogu da pazare za, u proseku, 154 dinara, Valjevci će ga platiti skoro duplo više – 301 dinar, koliko je prosečna cena kilograma pomenute namirnice u tom gradu.

Da se cene prehrambenih proizvoda razlikuju od okruga do okruga, od mesta do mesta, znaju svi odavno. Međutim, nekada razlika u cenama bude zaista velika, kao u već opisanom slučaju pirinča.

A kako se kreću cene ostalih prehrambenih proizvoda bez kojih prosečno domaćinstvo u Srbiji ne može da funkcioniše?

Prema podacima iz mesečnog statističkog biltena Republičkog zavoda za statistiku, koji je obuhvatio prosečne cene namirnica u Beogradu, Valjevu, Zaječaru, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Smederevu, Užicu, Šapcu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Subotici, kilogram pšeničnog brašna T-500 u junu je najjeftiniji bio u Sremskoj Mitrovici i građani su ga u proseku plaćali oko 47 dinara, dok su ga Beograđani plaćali čak 61 dinar.

Međutim, kilogram hleba od tog istog brašna u proseku nije bio naskuplji u prestonici, već u Užicu, gde je koštao oko 102 dinara. Najjeftiniji je bio u Nišu – oko 80 dinara.

I kod cena mesa postoje velike razlike među gradovima, pa je tako zaječarsko sveže celo pile bilo najjeftinije i moglo se kupiti za 222 dinara po kilogramu. Sa druge strane, Užice je i ovde zauzelo vrh tabele, budući da je u proseku celo pile koštalo oko 278 dinara.

Kilogram sveže svinjetine sa kostima je, sa druge strane, bio najskuplji u Kragujevcu – 489 dinara, dok su ga Pančevci plaćali čak 82 dinara manje.

Prethodnih meseci cena suncokretovog ulja je, prateći globalni trend, stalno rasla, pa je u jednom trenutku otišla i na 200 dinara. Ipak, sada su cene, prema statističkim podacima, nešto niže, te je u junu litar najisplativije bilo kupiti u Valjevu za oko 172 dinara, a najskuplje su prolazile Nišlije koje su za flašu ulja davale 10 dinara više.

Za litar svežeg kravljeg mleka najmanje novca davali su Leskovčani, oko 69 dinara u proseku, a najviše Kraljevčani – oko 99 dinara.

Za 10 jaja, najjeftinije biste prošli u Zaječaru, sa 114 dinara, a najviše biste se istrošili u Kragujevcu – dali biste čak 150 dinara.

Kilogram krompira Užičani su plaćali 26 dinara, ali su ga zato Valjevci plaćali 71 dinar.

Što se tiče šećera, najjeftiniji je bio u Leskovcu, oko 70 dinara, a najskuplji u Subotici – 74 dinara. Kuhinjska so, sa druge strane, najmanje je koštala u Smederevu gde su je građani u proseku plaćali 41 dinar po kilogramu, a najviše u Zrenjaninu – 48 dinara.

Beograd i Pančevo

Iako su Beograd i Pančevo udaljeni samo 20 kilometara, cene se bitno razlikuju, pa je Pančevo i dalje jeftinije u odnosu na glavni grad. Ukoliko ste u korpu u supermarketu u junu ubacili pola kilograma hleba, litar ulja, kilogram svinjetine i kilogram krompira, u Beogradu vam je posle kase novčanik bio “lakši” za 762 dinara, a u Pančevu za 663 dinara.

IZVORb92
Prethodna vestSportski vikend za nama
Sledeća vestZadržavanja do dva sata; Radovi na auto-putu E-75

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here