Naslovna Srem Sremska Mitrovica MISTERIJA NEPOZNATOG GROBA: Metodije sahranjen u Sremu?

MISTERIJA NEPOZNATOG GROBA: Metodije sahranjen u Sremu?

PODELI

Arheolozi veruju da se u Mačvanskoj Mitrovici nalazi grob jednog od tvoraca slovenske glagoljice. Ćirilo počiva u Crkvi Svetog Klimenta u Rimu, a grobno mesto njegovog brata i dalje misterija.

NEPOZNATI grob u okviru crkve na arheološkom lokalitetu Širingrad u Mačvanskoj Mitrovici, mogao bi da bude večna kuća Metodija, koji je sa bratom Ćirilom širio pismenost među slovenskim narodima. Ovu misteriju trebalo bi da razreše profesori sa arheloških fakulteta u Beogradu i Novom Sadu, ali i stručnjaci iz inostranstva na simpozijumu, koji će se krajem maja održati u Sremskoj Mitrovici.

Sačuvano je malo podataka o tome gde su sve Ćirilo i Metodije boravili, ali i gde je sahranjen jedan od braće koja su stvorila glagoljicu, mada neki naučnici smatraju da je reč o Sremu. Naime, braća koja su stvorila prvo pismo Slovena najviše su boravila upravo na području tadašnje Velikomoravske kneževine i Panonije, šireći pismenost. Njihovo sedište nadbiskupije u Panoniji bilo je u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, gde je Metodije boravio i postao episkop.

– Otuda i postoji teorija da je Metodije upravo sahranjen na području nekadašnjeg Sirmijuma – kaže, za “Novosti”, Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.- Na arheološkom lokalitetu u Mačvanskoj Mitrovici, istražena je i konzervirana lokacija crkve, za koju se pretpostavlja da potiče iz vremena Metodijevih aktivnosti u Panoniji.

Prilikom tih istraživanja, došlo se do otkrića da je tu sahranjen neko od velikodostojnika, ali niko nije mogao da potvrdi da je Metodije.

Ćirilo i Metodije

– Dalja istraživanja na ovom lokalitetu nisu rađena, jer za njih nije bilo sredstava. Ono što je u javnosti poznato jeste da je Ćirilo sahranjen u Crkvi Svetog Klimenta u Rimu, ali se o Metodijevom grobu ništa sa sigurnošću ne zna – kaže Šulaja.

On dodaje da se malo toga sačuvalo iz 8. i 9. veka, vremena “slovenskih apostola”, ali da naučna istraživanja mogu da daju dosta odgovora.

PREMINUO 881.ILI 885.

Tačan datum Metodijeve smrti nije zabeležen. U sačuvanim dokumentima, negde se spominje 6. april 885, a negde je to i 881. godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here