Naslovna Zabava Misterija “zraka smrti” Nikole Tesle

Misterija “zraka smrti” Nikole Tesle

PODELI
Foto: DW

Zamislite snop energije koji bi mogao da obori avione udaljene miljama samo pomoću struje. Zamislite nevidljivi energetski zid koji štiti zemlju od invazije, delujući kao električna ograda koja bi mogla da eliminiše neprijateljske vojnike čim zakorače unutar gradova. Zvuči kao nešto čega bi većina vojske volela da se dočepa, zar ne?

San o ovoj vrsti zraka smrti decenijama je inspirisao programere oružja. Ali jedan briljantni pronalazač, Nikola Tesla, tvrdio je da ga je zapravo stvorio.

Tesla je rođen u današnjoj Hrvatskoj 1856. godine, gde je stekao inženjersko obrazovanje pre nego što je emigrirao u Sjedinjene Države. Tamo je dobio posao radeći za Tomasa Edisona, nakon čega se osamostalio i počeo da radi kao pronalazač.

Mnogi Teslini izumi u ovom periodu bili su revolucionarni. Pre svega se fokusirao na unapređenje sistema za proizvodnju električne energije i prenos električnih struja. Pored toga, napravio je i značajne inovacije u oblasti radio tehnologije.

Ali Teslin najveći san bio je da pronađe način da se neograničena snaga prenosi direktno kroz vazduh. Tokom svog života, uspeo je da razvije niz uređaja koji bi mogli bežično da prenose električnu energiju, ali je nedostatak sredstava ograničio njegovo istraživanje. Međutim, 1934. godine Tesla je tvrdio da je njegovo istraživanje dovelo do neverovatnog otkrića: uređaja koji može da ubija strujom na miljama dalekoj razdaljini.

Tesla je ovaj izum nazvao Teleforce. Iako ga mnogi sada znaju kao Teslin Zrak smrti, pronalazač se opirao tom terminu jer nije prenosio zrake, s obzirom da bi se zrak energije raspršio u vazduhu. Umesto toga, Teslin izum fokusirao je energiju duž uskog puta, za koji je tvrdio da ga čini dovoljno moćnim da obara avione i trenutno ubija ljude.

Prema Teslinim rečima, njegov izum bi omogućio stvaranje nacionalne energetske ograde koja bi uništila svakog neprijatelja koji bi prošao kroz nju. Međutim, nadao se da bi primena njegovog pronalaska mogla biti mirna. Time što je onemogućio da vojska napadne drugu zemlju, Tesla se nadao da bi mogao u potpunosti da eliminiše ratovanje.

Ali Teslini visokoumni snovi bili su ograničeni ozbiljnim problemom: niko nije bio zainteresovan za finansiranje projekta. Obratio se, između ostalih, vladama Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, ali niko nije ponudio novac za to. I naravno, teško je izgraditi masivni zrak smrti bez novca, kojeg je Tesli sada hronično nedostajalo.

Ali jedne noći 1937. godine, na sastanku u jugoslovenskoj ambasadi, Tesla je rekao prisutnima u prostoriji da ne samo da je njegov izum moguć, već da ga je već napravio. U stvari, on će ga predstaviti svetu za nekoliko meseci.

Međutim, da je Tesla napravio zrak smrti, svet ga nikada ne bi video. Kasnije te iste godine, Teslu je udario automobil dok je prelazio ulicu i nikada se nije oporavio. 1943. umro je u hotelu New Yorker gde je živeo.

Nakon vesti o smrti pronalazača, američka vojska se brzo pojavila u hotelu i pretražila njegovu sobu u potrazi za izumima za koje nisu želeli da se druge zemlje dočepaju. Ali zvanično, nisu našli ništa. Dakle, postavlja se pitanje šta se desilo sa tim?

Moguće je, iako malo verovatno, da je Vlada tajno uzela Teslin zrak smrti. Slični uređaji su eksperimentisani tokom Hladnog rata, što bi moglo da implicira da su koristili Teslin izum za razvoj daljih tehnologija. Ali ako je Tesla stvorio zrak smrti, a niko ga nije uzeo, onda ne postoji predstava o tome gde ga je mogao staviti. Niti je postojao očigledan razlog zašto to nikada nije javno prikazao.

Verovatnije objašnjenje je da ga Tesla nikada nije napravio. Tesla je veći deo svog života patio od mentalnih bolesti. U kasnijim godinama, u isto vreme kada je tvrdio da je napravio zrak smrti, njegovo stanje se ubrzano pogoršavalo. U stvari, zrak smrti nije bio jedini izum za koji je tvrdio da ga je stvorio, ali ga nikada nije proizveo za javnost.

Dakle, dok je Tesla nesumnjivo bio briljantan naučnik, Teslin zrak smrti je verovatno samo još jedan izum koji je postojao samo u njegovoj glavi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here