Naslovna Posao Mitros Fleischwaren ponovo dobio dozvolu za izvoz mesa u Rusiju

Mitros Fleischwaren ponovo dobio dozvolu za izvoz mesa u Rusiju

PODELI
Foto: nova ekonomija

Mesna industrija Mitros Fleischwaren iz Sremske Mitrovice dobila je posle skoro dve godine ponovo dozvolu za izvoz mesa na tržište Ruske federacije.
 
Na sajtu ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) objavljeno je da je uvoz svinjentine i mesnih prerađevina koje proizvodi Mitros, dozvoljen od 31. oktobra  2019. godine.

Prethodno je privremeno ograničenje uvedeno u januaru 2019. zbog “identifikacije zabranjenih i štetnih supstanci”.

Mitros FLeischwaren je od 2015. u vlasništvu austrijskog Gierlinger Holdinga čiji su vlasnici  Austrijanci Johan Gerlinger i Gerald Ajhinger, pokazuje registar stvarnih vlasnika pri APR-u.

Prema pisanju portala RTS, nakon šest godina, stečaja i tri neuspele prodaje, Odbor poverilaca Mitrosa je 16. januara 2015. prihvatio ponudu austrijske kompanije “Gierlinger Holding” od 800.000 EUR za kupovinu industrijske klanice i fabrike konzervi.

Mesna industrija Mitros osnovana je 50-ih godina prošlog veka i dugo je bila jedna od lidera u klaničnoj industriji SFRJ, a u fabrici je tada radilo oko 1.250 radnika. Prva privatizacija, kada je vlasnik bila kompanija “Swisslion – Takovo”, dogodila se 2005, ali je 2009. “Mitros” otišao u stečaj koji je u fabrici dočekalo 150 radnika, navodi RTS.

Podsećemo, pre nekoliko meseci ruska sanitarna služba je privremeno zabranila uvoz mesa iz poznatih kompanija za preradu mesa Zlatiborac, Carnex, Big Bull Foods i Matijević, o čemu je Nova ekonomija prva izvestila. 

Mesnoj industriji Zlatiborac od 14. oktobra ponovo je dozvoljen izvoz na  tržište Ruske Federacije, dok je za ostale tri kompanije privremena restrikcija izvoza na tržište ruske federacije, ostala na snazi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here