Naslovna Srem Mitrovčanin novi šampion Starog kontinenta

Mitrovčanin novi šampion Starog kontinenta

PODELI

Bojan Zdelar je novi šampion Starog kontinenta u olimpijskoj disciplini, jednosedu na 1.000 metara, u konkurenciji mlađih seniora (takmičari do 23 godine starosti).

Ovo je za mladog asa iz Sremske Mitrovice bilo prvo takmičenje u ovoj starosnoj konkurenciji, iako je član i seniorske reprezentacije Srbije.

– Odlična trka je iza mene. Osećao sam se sjajno, opušteno. Nije bilo razloga da ne izveslam najbolje u ovom trenutku. Po prolasku kroz cilj sreći nije bilo kraja – sumira za Žurnal utiske novi evropski vladar na najdužoj deonici.

Nije bilo straha kod Zdelara, momka rođenog 2000. godine.

– Konkurencija je bila izuzetna. Uglavnom su to momci koji već veslaju i za seniore. Još je jači utisak kada znam među kakvim kajakašima i sportistima sam se domogao zlata. I to evropskim rekordom.

Kajakaški stručnjaci ocenjuju finalnu trku izuzetno kvalitetnom. Nisu se štedeli ni komplimenti na račun srpskog talenta.

– Krenuo sam strpljivo. Posle 200 metara sam izbio na prvu poziciju. Nije bilo ni malo lako, ali sam uspeo da izdržim sve pritiske i prvi prođem kroz cilj.

Po dolasku u Račice Bojan je potajno priželjkivao visok plasman, ali je skromno najavio da je najbitnije da bude koncentrisan i odradi sve što je spremio za ovo takmičenje.

– Trenirao sam u prethodnom peridou više nego ranijih godina, znao sam da sam napredovao. Bilo je samo pitanje koliko mogu. Ispostavilo se da je rad bio kvalitetan, a da se trud maksimalno isplatio.

Za Zdelara nema odmora. U nedelju će na startnu liniju u finalu jednoseda na 500 metara (neolimpijska disciplina kod muškaraca).

– Nema mnogo vremena da se napune baterije, ali idem na najbolju trku, pa šta bude.

U nedelju srpski kajakaši imaju čak 11 šansi za medalje.

– Nadam se da će da bude još puno radosti za sve u ekipi. Ne bi bilo prvi put da moja medalja pokrene lavinu dobrih rezultata na najvećim takmičenjima – pun optimizma je zaključio Bojan Zdelar, novi evropski vladar na 1.000 metara.

Srebrnu medalju osvojio je Norvežanin Jon Vold (3:28.970), dok je bronza pripala Kornelu Bekeu iz Mađarske (3:28.970).Pao i rekordJoš jedan bitan detalj, Zdelarovo vreme je za više od dve sekunde (precizno 2,163) brže od prethodno najbolje izveslanog u ovoj konkurenciji na 1.000 metara.Vlasnik evropskog rekorda koji datira od 2013. godine bio je Bugarin Miroslav Kirčev.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here