Naslovna Srem Mitrovica dobila Turistički info centar

Mitrovica dobila Turistički info centar

PODELI
Foto: mojgradsm.rs

SREMSKA MITROVICA – Otvoren je Turistički info centar, kao deo Turističke organizacije Grada, moderan objekat koji je Mitrovica dugo čekala, objekat koji je konačno objedinio prikaz turističkog potencijala i ponude Sremske Mitrovice.

Ideja o ovakvom modernom objektu koji bi bio najreprezentativniji i informatički najopremljeniji Turistički info centar, postoji već nekoliko godina. Sada je otvoren i svojim postojanjem će služiti još boljem pozicioniranju Sremske Mitrovice na turističkoj mapi. 

Turistički informativni centar je zajednički projekat Grada Sremska Mitrovica i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. U skopu ovog objekta rekonstruisan je i javni toilet, projekat koji je izglasan u okviru participativnog budžetiranja Grada. U narednom period, u 2022. godini, razvoj turizma će biti prioritet. Uspeli smo da uredimo grad, infrastrukturno i komunalno opremimo, smanjimo stopu nezaposlenosti, rekonstruišemo puteva i tako stvorimo preduslove za razvoj turizma. Veliku zahvalnost dugujemo i Vladi Republike Srbije i predsedniku Srbije, na pomoći i podršci u realizaciji mnogih kapitalnih projekata, rekla je gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović. 

Rekonstrukciju celokupnog objekta uključujući i rekonstrukciju javnog toaleta finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Grad Sremska Mitrovica. Ministarstvo turizma opredelilo je sredstva od 8,4 milion dinara, dok je Grad učestvovao sa milion i 700 hiljada dinara.

Drago mi je što sam u Sremskoj Mitrovici, kao jednom od najznačajnijih kulturnih odredišta  u Srbiji. Srećan sam i zbog povoda dolaska, otvaranja Turističkog info centra koji će sigurno unaprediti turističku ponudu grada i okoline. Pored toga što je priuvredni i kulturni centar Srema i jedan od najstarijih gradova u Srbiji, Mitrovica poseduje izuzetne istorijske, kulturne i prirodne atrakcije koje svedoče o bogatoj istorijskoj solventnosti grad ai njegovog kontinuiteta, kao urbane celine više od dve hiljade godina. Sremska Mitrovica je odavno prepoznata kao jedinstvena turistička destinacija, kako u našoj zemlji tako i van nje, pre svega zahvaljujući arheološkim lokalitetima Sirmijuma, Specijalnm rezervatu prirode “Bara Zasavica”, fruškogorju, koji ovaj grad čini autentičnom turističkom destinacijom pogodnom za različite vrste turizma. Upravo će Turistički info centar objediniti celokupnu turističku ponudu i biti od neizmernog značaja za daljnju promociju i unapređenje imidža ovog grada. Uz najsavremeniju informatičku opremu svaki posetilac će imati potun i jedinstven doživljaj tokom boravka u vašem gradu, rekao je Žikica Nestorović dražvni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koji je ujedno i zvanično otvorio Turistički info centar.

Sekretar je još dodao da je Ministarstvo, u periodu od 2015. do 2021. godine ukupno opredelilo oko 42 miliona dinara.

Sirmijum, fruškogorje i Zasavica tri su glavne stvari koje grad nudi domaćim i stranim gostima. Ideja i cilj je da se u Turističkom info-centaru prezentuje ponuda na jednom mestu, uz mogućnost da se kupe i suveniri, dobiju servisne informacije, probaju i kupe i neki od lokalnih specijalitetaPrema najavama, sledeće godine će biti instalirana najsavremenija informatička oprema tablet računari, laptop računari u funkciji prezentacije lokaliteta i znamenitosti grada. Turistima će posebno biti zanimljiv VR – virtuelni kutak gde će se na inovativan način, kroz primenu virtuelnih naočara, omogućiti gostima da vide, čuju, osete, dožive određeni lokalitet i da se na taj način odluče da ga posete. Ispred Turističkog info centra, u Carskoj palati i u Specijlanom rezervatu prirode “Bara Zasavica” biće postavljeni interaktivni totemi sa mapama grada i prikazima lokaliteta Sremske Mitrovice. Biće u funkciji 24 časa dnevno i od velike koristi turistima koji posećuju grad van radnog vremena Turističkog info centra. 

Ovo je veliki dan za sve nas u Turističkoj organizaciji Grada Sremska Mitrovica. Svi smo svesni koliko su potencijali Sremske Mitrovice i okoline. To je grad koji je bio jedan od četiri prestonice Rimskog carstva i sva istorija od tada do danas je veoma bogata. Ono što nam je u prezentaciji svega nedostajalo je upravo ovaj Info centar. Pored svih informacija koje turisti mogu dobiti na ovom mestu, posetioci će imati priliku i da pogledaju i kupe suvenire i autentične proizvode sa ovih prostora, da doživi svim čulima Sremsku Mitrovicu, rekao je Dušan Drča direktor Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica. 

Zahvaljujući realizaciji ovog projekta, Mitrovica će se bolje pozicionirati na mapi poznatih turističkih destinacija u našoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here