Naslovna Srem Sremska Mitrovica „Mitrovica grad bez neplivača”

„Mitrovica grad bez neplivača”

PODELI

Počinje projekat „Mitrovica grad bez neplivača” u okviru kojeg će biti održavane obuke dece neplivača. Na gradskom bazenu „Pinki” obuka neplivača počinje prvo za učenike seoskih područnih odeljenja osnovnih škola.

Povodom početka realizacije projekta u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici juče je održana konferencija za medije. Organizatori obuke dece neplivača su Sportski savez Grada, Gradska uprava za sport, kao i bazen „Pinki”.

Na konferenciji su govorili Ilija Nedić načelnik Gradske uprave za sport, Nemanja Crnić generalni sekretar Sportskog saveza, Vasilj Ševo direktor PSC „Pink” i Aleksandar Gavrilović, stručni saradnik na bazenu i instruktor plivanja.

Foto: Sirmiuminfo

Načelnik Nedić je na početku konferencije izrazio zadovoljstvo što će se jedan takav projekat realizovati u Sremskoj Mitrovici i izrazio nadu da će on biti veoma uspešan i da će deca pokazati zainteresovanost za učešće u istom. Ova obuka ima za cilj da se aktivnosti koje su moguće deci iz grada približe i deci iz seoskih sredina.

Nezaposlenost u Vojvodini ispod 8%?

Kako je rekao Nemanja Crnić: „PSC „Pinki” je žila kucavica mitrovačkog sporta i sve ono što se najbitnije dešava, dešava se u „Pinkiju“. Bazen koji je izgrađen prošle godine i pušten u rad za dane grada, jedan je od najvećih kapitalnih objekata urađenih u našem gradu i predstavlja kako mesto za razvoj plivačkog sporta, rekreativnog sporta građana, tako isto bitna funkcija mu je školski sport, obuka dece neplivača”.

Prema rečima direktora PSC „Pinki“ Vasilja Ševa, ovaj projekat je samo jedna od aktivnosti koja će se sprovoditi u kompleksu PSC „Pinki” u narednom periodu, a najvažnije je to da se projekat odnosi na decu sa sela, a za sve zainteresovane obezbeđen je i besplatan prevoz.

“Njihovi roditelji se bave zemljoradnjom ili nekim drugim poslom, i nisu u mogućnosti da ih dovode redovno. Ovo je prava stvar za tu decu. Mi bismo da ih izjednačimo sa decom koja su iz grada. PSC „Pinki“ u zadnje vreme koncipira svoj rad najviše na radu sa decom. Ono što me jako raduje i na čega sam ponosan jeste činjenica da je koncept lokalne samouprave i PSC „Pinki” rad sa mlađom decom. U tom kontekstu nedavno je urađen fudbalski teren sa veštačkom travom, pa i ove najavljene obuke. Što se tiče samog bazena, mi smo tu da sve tehnički ispratimo i odradimo uz jedan izuzetno dobar program koji je Aleksandar Gavrilović kao instruktor osmislio”, istakao je Vasilj Ševo.

PRASTARO ZLATO SIRMIUMA ZAVRSILO U ZAGREBU?

Podsetio je da bazen svakog ponedeljka, srede i petka pruža usluge plivačkim klubovima sa teritorije grada bez naknade, što u ostalim gradovima nije slučaj.

“Ovaj projekat treba da doprinese tome da deca iz područnih razreda osnovnih škola imaju jednak tretman u korišćenju bazena u Sremskoj Mitrovici kao i deca iz gradske sredine. Veliki broj naših sugrađana svakodnevno se javlja sa željom da nauči da pliva i to su generacije Mitrovčana koje su preskočile nešto u svom životu da bi uradili nešto dobro za kvalitet svog života. Pored same veštine plivanja, prema istraživanjima rađenim u Sremskoj Mitrovici, veliki problem predstavlja muskularni status kod naših najmlađih sugrađana, koji je narušen. Gotovo 50 posto mladih Mitrovčana ima neki deformitet, kičmenog stuba, spuštena stopala, ili deformitet grudnog koša. To su poražavajući podaci, a izgradnjom bazena stvorili su se uslovi za obuku plivača, kao i povećanje kvaliteta života mladih. To je bio i motiv zbog kojeg smo krenuli u ovaj projekat, a cilj nam je da za nekih pet-šest godina sve generacije Mitrovčana znaju da plivaju,” izjavio je trener Plivačkog kluba Sremska Mitrovica, Aleksandar Gavrilović.

Prema njegovim rečima zahvaljujući projektu deca iz seoskih škola sa teritorije Sremske Mitrovice će redovno tokom školske godine dolaziti na časove plivanja, što će pozitivno uticati na njihov razvitak.

Obuka počinje danas, u petak 30, novembra, vodiće je stručni saradnici PSC „Pinki”. U obuci će učestvovati učenici trećih razreda, a prvi na redu su đaci osnovnih škola iz Šašinaca i Jarka.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here