Naslovna Posao Mitrovica prednjači u reformama angažovanja sezonskih radnika

Mitrovica prednjači u reformama angažovanja sezonskih radnika

PODELI
Foto: dnevnik

SREMSKA MITROVICA: Sremska Mitrovica jedan je od lidera među gradovima i opštinama u Srbiji kada je reč o brzini izdavanja građevinskih dozvola, ali i po pitanju pojednostavljenog angažovanja sezonskih radnika.

To je pokazala i analiza NALED-a, a prvi čovek tog Grada Vladimir Sanader kaže da je pojednostavljena procedura zapošljavanja sezonskih radnika posebno značajno za mlade ljude koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje I one koji se nalaze u kategoriji lica koja primaju socijalnu pomoć.

Sezonski radnici koji su bili u kategoriji lica koja primaju socijalnu pomoć mogli su bez straha da će izgubiti ta prava da se angažuju na poljima u toku godine i da ostvare sva prava koja su do tada imali. Takođe, i osobe do 18 godina, koji su na evidenciji Službe za zapošljavnaje, ne gube prava kada se angažuju ovim putem, kaže Sanader.

Pojednostavljena procedura zapošljavanja sezonskih radnika, kaže Sanader, posebno je značajna za same poljoprirvednike koji te radnike angažuju.

Naši poljoprivrednici su dobili mogućnost da na jedan lak i jednostavan način prijave te ljude, da ne moraju, kao do nedavno, da imaju posla sa ogromnom papirologijom, već mogu preko veb portala i mobilne aplikacije da prijavljuju i ođavljuju radnike i na taj način su ostvarili vrlo značajnu uštedu u vremenu, s obzirom na obimnu proizvodnju kojom se bave, objašnjava gradonačelnik Sremske Mitrovice.

On podseća da je ta lokalna samouprava još u vreme mandata njegovog prethodnika, a aktuelnog ministra poljoprirvede Branislava Nedimovića, bila inicijator ovog projekta i “uvođenja sezonskih radnika u legalne tokove”.

Inicijativa je krenula još u vreme ministra Nedimovića, koji je zajedno sa NALED-om učestvovao u kreiranju zakona, koji ovo uređuje. Mi smo u toku izrade zakona mnogo razgovarali s poljoprivrednicima koji se bave voćarstvom, povrtarstvom i koji imaju zaista veliku potrebu za sezonsikim radnicima u toku godine. Objasnili smo im sve prednosti koje je novi zakon doneo, a njima je bilo jasno koliko je ovo značajno, s obzirom na to da za 300 dinara dnevno mogu da osiguraju radnike, da im plate zdravstevno i penzijsko osiguranje, da ti radnici mogu da budu prijavljeni i da mogu da ostvare sva prava iz socijalnog i penzionog zakonodavstva, kaže Sanader.

Sremska Mitrovica je, zajedno sa Opštinom Kula, pokazala je analiza NALED-a, lider u sprovođenju reformi u zapošljavanju sezonskih radnika, u čemu, Gradovi I Opštine u Vojvodini, generalno, rpednjače u odnosu na celu Srbiju, pa tako na tri zaposlena sezonska radnika u celoj Srbiji, dva dolaze iz Vojvodine. Sremska Mitrovica je i među tri najuspešnija kada je reč o brzini izdavanja građevinskih dozvola. Druga dva Grada su Sombor i Subotica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here