Naslovna Život Mladi i odlazak na selo: Priča troje Beograđana o prednostima, izazovima i...

Mladi i odlazak na selo: Priča troje Beograđana o prednostima, izazovima i lepoti života u ruralnoj sredini

Foto: ilustracija

Danica Marinković (31), vikend naselje pored Starog Slankamena

Rodom iz Beograda, Danica živi u jednom vikend naselju pored sela Stari Slankamen u Sremu i kako kaže, “na lepom plavom Dunavu, između Beograda i Novog Sada, u blizu Inđije”. U vikend naselju živi oko 10-ak ljudi i svi su iz Beograda.

“Tu ostajemo preko cele godine, na prostoru koji pokriva oko 600 kuća, plus vikendaši koji dolaze dok je lepo vreme. Stari Slankamen je na 15 minuta peške, a drugo veće selo na 7 minuta kolima. Ja sam u vikendici koji su sagradili moji baka i deka početkom ’60-ih”, kaže ona.

Posao obavlja preko kompjutera onlajn, plete mandale, vodi blog Razgovori sa sobom, a takođe gaji povrće i bilje. Cilj joj je da se osamostali i da u potpunosti bude “sam svoj gazda.”

“Uskoro počinjem da držim radionice iz ciklične meditacije, a s vremena na vreme organizujem i po neki događaj… Ja sam od onih po 200 na 1000 mesta”, ističe kroz smeh.

Sa 19 godina je shvatila da će jednog dana živeti van grada, a pre dve godine je i sprovela tu odluku.

“Grad mi je postao nepotreban. Više mi je uzimao nego davao, a to što mi je dao ja sam uzimala na kašičicu. Smislenije i kvalitetnije vreme provedem sada kad dođem na vikend u grad, nego dok sam živela u Beogradu.”

Ono što ju je prvo (prijatno) iznenadilo bilo je odsustvo buke i neprijatnih mirisa.

“Trebalo mi je nedelju dana da se naviknem da je jedini zvuk koji stvara čovek zvuk kosilice, trimera i po kojeg automobila vikendom. Prva tri meseca sam svako jutro izlazila na terasu i podjednako intenzivno se oduševljavala.”

Kako Danica kaže, bilo je i navikavanja i prilagođavanja, ali ništa joj nije toliko teško palo u odnosu na ono što je dobila.

“Možda je manji nedostatak, npr., dostupnost pojedinih stvari: bankomat je na 20 minuta vožnje, trafika na sedam, prodavnica takođe… Kada je zima i padne sneg nema mrdanja sem peške. Ili kad mi se jede sladoled u 11 uveče, pa bih da skoknem do trafike, ali je ona daleko i verovatno zatvorena. Ipak, prilagodi se čovek, sad uvek imam kilogram sladoleda u zamrzivaču”, govori kroz smeh.

Sa druge strane, spisak pozitivnih stvari života u ruralnoj sredini je kod Danice podugačak.

“Priroda, mir, svež vazduh, Dunav, jednostavnost, rad na i za sebe, mogućnost uzgajanja sopstvene hrane, ritam života u skladu sa vremenom – leto je aktivno, skoro sam stalno napolju, spavam napolju, radim na terasi. Zima je mirnija i kreativnija, kuća postaje moja mala pećina i imam vremena da radim svašta, jer mrak rano pada.”

O vraćanju u Beograd ili odlasku u neki drugi grad nije nijednog trena pomislila.

“E sad, meni je ovde lagano, zato što sam na sat vremena od Beograda, Šapca, Novog Sada, Zrenjanina. Kad se uželim, lako mi je da odem, ostanem nekad dva nekad nedelju dana.”

Sa lokalnim meštanima, kao što su stanovnici Starog Slankamena, ima dobar odnos.

“U selo zalazim jednom u 4 – 5 dana, jer kupujem u određenim prodavnicama. I gotive me svi. Zanimljiva sam im valjda, ovako čupava, istetovirana, pobegla iz grada da živi na Dunavu. Ali svi se uredno jave na ulici, to mi je tako nedostajalo. U gradu mi na “Dobar dan” odgovore bake, deke, beskućnici. Ovde se deca javljaju, pitaju kako ste i to mi je predivno”, govori Danica.

IZVORnoizz
Prethodna vestSrbinu koronavirus stopirao transfer: Najluđa priča stiže nam iz Kine!
Sledeća vestHumanitarno veče za Nikolinu Gutić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here