Naslovna Magazin Zdravlje MNOGI SU SE PITALI: Evo zbog čega KORONA uzima ČULO MIRISA!

MNOGI SU SE PITALI: Evo zbog čega KORONA uzima ČULO MIRISA!

PODELI

Temperatura, bolovi u grlu, kašalj, bolovi u grudima, slabost – to su najčešći simptomi obolelih od koronavirusa. Mnogi zaraženi takođe, na neko vreme, izgube i čula mirisa i ukusa.

A za to bi mogao da bude odgovoran jedan enzim. Naučnicima Univerziteta Džon Hopkins u Baltimoru je pošlo za rukom da u probama ekstremno visokih doza enzima ACE-2 (Agniotensin Converting Enzyme II) dokažu, i to tačno u predelu nosa, da je ovaj enzim odgovoran za gubitak čula mirisa.

Ovaj enzim bi navodno trebalo da ima ulogu ulaza kroz koji koronavirus prodire u ćelije organizma. Na to upućuju i druge studije. Naučnici su za svoju studiju ispitali tkiva 23 pacijenta kojima su ona odstranjena tokom operacija. Pacijenti koji nisu bili zaraženi korona virusom bili su operisani zbog tumora ili upale sinusa.

Nove mogućnosti lečenja?

Rezultati njihovog istraživanja bi čak mogli da posluže za nov pristup lečenju zaraženih.

Rezultati bi, doduše, morali da budu potvrđeni dodatnim istraživanjima, rekao je Endru Lejn sa Univerziteta Džon Hopkins.

– Ako bi se to pokazalo tačnim, onda bismo mogli da pobedimo zarazu antivirusnim terapijama koje bi se davale direktno u nos.

Tobajas Velt s klinike za plućne bolesti pri Višoj medicinskoj školi u Hanoveru nije bio uključen u istraživanje, ali govori kako se radi o “pametnoj studiji” koja ne samo da objašnjava gubitak čula mirisa kod mnogih pacijenata nego omogućava i nove terapije. Ipak, i on smatra da su nužna dalja istraživanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here