Naslovna Zabava MOĆNA REZOLUCIJA: Iznenadiće vas kad saznate koliko MEGAPIKSELA ima OKO!

MOĆNA REZOLUCIJA: Iznenadiće vas kad saznate koliko MEGAPIKSELA ima OKO!

Foto: srbija danas

Prema naučniku i fotografu dr. Rodžeru Klarku, rezolucija ljudskog oka iznosi 576 megapiksela. To je ogromna brojka kada je uporedite s 12 megapiksela koju ima kamera ajfona 7 . Ali što to zapravo znači? Je li ljudsko oko stvarno usporedivo sa kamerom?

Rezolucija od 576 megapiksela znači da kada biste morali stvoriti ekran sa slikom tako oštrom i jasnom da ne možete razlikovati pojedine piksele, u koji morate upakovati 576 miliona piksela u područje veličine vašeg vidnog polja. Kako bi došao do svog broja, dr. Klark je pretpostavio optimalnu oštrinu vida u vidnom polju; odnosno pretpostavlja da se vaše oči kreću po polju ispred vas. Ali jednim pogledom u daljinu, razlučivost se svodi na delić toga: oko 5–15 megapiksela.

To je zato što vaše oči imaju puno mana koje ne bi bile prihvatljive kod fotoaparata. Visoku rezoluciju vidite samo u vrlo malom području u središtu vašeg vida, koje se naziva fovea. Imate slepo mesto gde se vaš očni živac sastaje s mrežnjačom. Pomeranjem očiju po prostoru uzimate više informacija i zapravo, ispravljate ove nesavršenosti u vašem vizualnom sastavu.

Pogrešno pitanje

Međutim, kolika je rezolucija vaših očiju u megapikselima je pogrešno pitanje. Oko nije objektiv fotoaparata, koji uzima snimke i sprema ih u svoju memorijsku bazu. Ono je više poput detektiva, koji sakuplja tragove iz svog okruženja, a zatim ih šalje nazad u mozak kako bi se delići spojili i stvorili celokupnu sliku. Postoji rezolucija ekrana u kojoj vaše oči više ne mogu razlikovati piksele, ali kad je reč o našem svakodnevnom vizualnom iskustvu, razgovor u megapikselima previše je jednostavan.

IZVORsrbija danas
Prethodna vestKOLIKO PASA VIDITE NA SLICI! Brojka će vam otkriti koji je vaš MENTALNI uzrast!
Sledeća vestHodate stanom OBUVENI – a na đonovima 420.000 BAKTERIJA: Posle ovoga ćete definitivno promeniti naviku

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here