Naslovna Srem Model e-poljoprivrede i u Sremu

Model e-poljoprivrede i u Sremu

PODELI

Nakon studijskog putovanja u Bugarsku povodom upoznavanja sa e-poljoprivredom, predstavnici Agencije za ruralni razvoj i poljoprivrednici, smatraju da je isto moguće primeniti i na prostoru Srema.

Zaključak ovog studijskog putovanja i upoznavanja sa bugarskom primenom digitalnih tehologija u poljoprivredi jeste da je moguće isto primeniti i na domaćim farmama. Poljoprivrednici kažu da oni već na neki način to i primenjuju.

Isto kažu i stručnjaci, podsećajući da određene platforme i softveri postoje i u Srbiji i da ih poljoprivrednici koriste već uveliko.

Iz Agencije za ruralni razvoj koji su i organizatori brojnih pređašnjih studijskih putovanja kažu da je sem za poljoprivrednike, ovakav vid edukacije značajan i njima, jer na lakši način dolaze do informacija koje posle plasiraju paorima.

Podsećamo, ovom prilikom upoznati su sa farmama na kojim se muzne krave prate pomoću čipova u ogrlicama i na nogama, koje im mere količinu datog mleka, zatim kretanje. Takođe, saznali su i na koji način preko wi fi-ja se povezuju dva traktora te mogu raditi i noću, kao i na koji način se preko softvera može izračunati dubina zemljišta na kojoj je odgovarajuće posejati krompir.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here