Naslovna Posao Modernizacija nastave u rumskim školama – Opština kupila novu računarsku opremu za...

Modernizacija nastave u rumskim školama – Opština kupila novu računarsku opremu za sve srednje škole

PODELI
Foto Opstina Ruma

14 računara, 26 monitora, sedam štampača i dva projektora Opština Ruma je danas donirala rumskim srednjim školama. Po tri računara su dobile Srednja stručna škola “Branko Radičević”, Srednja tehnička škola “Milenko Brzak – Uča” i Srednja poljoprivredno – prehrambena škola “Stevan Petrović – Brile”, dok je Gimnazija “Stevan Puzić” dobila pet, a svi računari su sa instaliranim operativnim sistemom Windows 10, 8GB memorije i brzim SSD 240GB.

Od 26 monitora (Asus 22 inča FullHD), 14 idu u kompletu sa računarima, a preostalih 12 je dobila SSŠ “Branko Radičević” kako bi zamenila stare školske monitore.

Dva nova moderna projektora dobila je Srednja tehnička škola “Milenko Brzak – Uča”, kao i tri A4 štampača i jedan štampač u boji, za štampanje papira u A3 formatu. Tri A4 štampača dobila je i SSŠ “Branko Radičević”. Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić uručio je danas računarsku opremu direktorima rumskih srednjih škola.

“Modernizujemo informatičke kabinete, poznato je da smo u prethodnim godinama mnogo sredstava izdvojili za infrastrukturna ulaganja u školama. Sada ulažemo u sam proces rada, želimo da olakšamo profesorima samu nastavu, ali cilj nam je da pre svega deca imaju kvalitetnije uslove za obrazovanje i da steknu adekvatno znanje”, izjavio je Mančić, napomenuvši da je vrednost isporučene računarske opreme nešto preko milion dinara, ali da je će sličnu donaciju dobiti i rumske osnovne škole.

“Javna nabavka vredna oko 6 miliona dinara raspisana je u više partija, uključene su i osnovne i srednje škole. U određenim partijama imamo problema u smislu nabavke, procedure. Računarska oprema za osnovne škole vredna je gotovo tri miliona dinara. Najbolji ponuđač je izabran, imamo žalbu drugoplasiranog koji misli da je oštećen, procedura je u toku, nemamo problema da sačekamo ishod žalbe, sve se radi po zakonu. Sigurno je da će i sve osnovne škole dobiti ono što su tražile i što im je u ovom momentu prioritet”, izjavio je Mančić.

Nova računarska oprema unaprediće nastavu u svim rumskim srednjim školama, smatra Vesna Ilić, direktorica STŠ “Milenko Brzak – Uča” i napominje da tehnologija napreduje, stari računari zastarevaju, te da je neophodno obnavljati opremu.

“Konkretno nama je i reformisan smer elektrotehničar računara, pa imamo veću potrebu sa kabinetima, jer umesto dve grupe, učenici su sada podeljeni u tri. Zbog uvođenja elektronskog dnevnika korist će imati svakako i sami nastavnici”, kazala je Vesna Ilić.

Pored računarske opreme Opština Ruma je izdvojila sredstva za opremanje Kabineta za praktičnu nastavu u SSŠ “Branko Radičević”, pa je tako škola dobila novi šporet, dva bojlera, escajg i drugi sitni inventar.

“Uvek ima potrebe da se obnovi oprema za rad, tako da smo zahvalni na donaciji Opštine Ruma. Što se tiče računara i novih monitora, moram reći da se sve nastavne jedinice rade po novim programima, a neki programi više nemaju podršku. Od ove godine Windows 7 nema podršku, tako da je veoma značajno da dobijemo novu opremu, da deca mogu da na kvalitetan način prate nastavu”, ocenio je Mirko Zrnić, direktor SSŠ “Branko Radičević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here