Naslovna Dogadjaj Momo Kapor dobija ulicu na Kefaloniji

Momo Kapor dobija ulicu na Kefaloniji

PODELI
Foto: ilustracija

Malo primorsko mesto Vatsi na grčkom ostrvu Kefalonija će jednoj od nekolicine ulica dati ime slvnog pisca, slikara i novinara Momčila Mome Kapora. Počasni konzul Srbije u Grčkoj Viktor Ruhatos početkom ove godine uputio je opštini Liksuri predlog da se putu koji vodi do plaže Vatsa – Agios Nikolas dodeli njegovo ime.

– Podneo sam zahtev pošto je Moma voleo da ovde letuje, a i zato što se iduće godine navršava decenija od Kaporove smrti. Predlog za imenovanje ulice usvojen je u skupštini opštine i mora još proći proceduru na nivou okruga. Nadam se da će ulica Mome Kapora biti otvorena za četiri meseca – kaže Viktor Ruhotas.

– U dogovoru sa umetnicom Svetlanom Milovanović izradili smo i Momin portret u mozaiku, koji je već postavljen u ulici koja će nositi ime čuvenog beogradskog pisca. Mozaik čije su dimenzije 1,5 puta 1,2 metra, u Srbiji su uradile umetnice Nikolija Tubić i Ivana Jančić, a izgradnju njegovog postolja finansirao je ugostitelj Spiros Gerasimos Adonelos.

Kako Ruhotas objašnjava, nije lično poznavao Kapora, ali su mu o njemu pričali meštani Vatsija. Pre svih upravo Spiros, vlasnik kafane u kojoj je Moma boravio. Malo naselje, čije obale zapljuskuje Jonsko more, u ušuškanoj kafani još skriva oslikani sto, uronjen u sitan pesak, za kojim je Kapor stalno sedeo. U tom mestu nastao je Momin roman “Anglos”, posvećen prijatelju Spirosu, čiji prevod na grčki jezik je u toku.

U svom pustolovnom romanu (čiji primerak na ćirilici Spiros svima ponosno pokazuje) Kapor je opisao preživljavanje savremenog Robinzona na malom grčkom ostrvu. Pažljivi čitalac primetiće da na stranicama tog dela leže opisi kafane i njenog vlasnika koji neodoljivo podsećaju na Spirosa. Mnogi naši turisti pokušavali su da mu, bar na engleski, prevedu upravo taj pasus. U Mominu čast u Spirosovom lokalu stoji i tabla na ćirilici sa naznakom da je ispod nje baš piščev sto, kao i srpska zastava pored šanka.

Prijateljski odnosi

Trenutno nastaje i knjiga pod radnim nazivom “Kefalonsko-srpski odnosi” autorke Svetlane Milovanović, a poslednja dva poglavlja dela posvećena su Momi Kaporu i Viktoru Ruhotasu, ličnostima koje su dale veliko doprinos uspostavljanju prijateljskih odnosa između Kefalonije i Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here