Naslovna Srem MONDENSKO CARSTVO U SRCU SREMA: Đoković dovodi Nadala na Pavlovačko jezero?

MONDENSKO CARSTVO U SRCU SREMA: Đoković dovodi Nadala na Pavlovačko jezero?

PODELI

Otkako je porodica Novaka Đokovića počela da gradi imanje na obali Pavlovačkog jezera, za najmanjim selom rumske opštine podiže se najviše prašine. Što od bagera i kamiona koji tuda “tutnje”, što od znatiželje Sremaca. Odbrojavanje je počelo, pa bi do početka leta Pavlovci, jezero između Vrdnika i Rume, udaljeno od Beograda 70 kilometara, trebalo da postane stalna ili povremena adresa proslavljenog tenisera i njegove porodice. Selu od 160 kuća i 400 stanovnika, već je počeo da se pripisuje status malog mondenskog carstva, a priča se i da je cena zemlje preko noći drastično skočila. Navodno su čak i pastiri zatražili veću platu, jer više ne čuvaju stoku na običnim livadama, pišu Novosti.

Foto: Nenad Mihajlović

– Istina je da je porasla vrednost zemljišta oko samog jezera, dok je sve drugo ostalo isto – kaže predsednica Mesne kancelarije Gordana Zec. – Mnogi se žale da bi Pavlovčani sada da profitiraju, da su neopravdano podigli cenu kvadrata, ali ovde se obične kuće sa okućnicom odavno prodaju za 12.000 evra, što je mnogo više nego u, na primer, Banatu.

Biznismen Andrija Drašković već nekoliko godina uživa u svojoj vili na obali jezera, a “šuška” se i da su pevačice Goca Tržan i Dara Bubamara kupile komad zemlje kako bi izgradile lične oaze sa pogledom na Frušku goru. Ako je verovati pojedinim čaršijskim pričama, Vanja Grbić je takođe ovde pronašao mir, mada većina meštana misli da drvena kuća koja se dovodi u vezu sa odbojkašem zapravo nije njegova. Iz kuloarskih krugova kažu da ga u Pavlovce samo povremeno dovodi pasionirana strast prema pecanju. A, sremsko veštačko jezero od 70 hektara površine je veoma bogato ribom, pa je oduvek bilo meka za ribolovce. Pavlovčani nisu sigurni da li će u narednom periodu ono postati i sinonim za obalu luksuza, jer seljaci muče svoju muku.

– Za nas se ništa nije promenilo, s obzirom na to da mladi i dalje odlaze iz sela, nema ko da obrađuje zemlju i vinograde, a pomoć od države je nedovoljno stimulativna za poljoprivrednike – kaže meštanin Vasilije Subotić. – Nekada smo bili bogato selo, a sada nas je sve manje i sve smo siromašniji.

Foto: Novosti

Matičar Dragan Sretković rezignirano konstatuje da je u poslednje dve godine rođeno jedno dete, a da su venčanja prava retkost. Broj đaka od prvog do četvrtog razreda već godinama može da se izbroji na prste.

Foto: Novosti

Lekar dežura svakog dana po dva sata, mada se za gotovo sve ide u Rumu. U Pavlovcima trenutno ne postoji čak ni kafanski sto za kojim bi moglo da se “prodivani” uz čašicu domaće rakije. Snalažljivi Sremci se, ipak, dovijaju, pa dnevne “pretrese” prave u samom centru, ispred lokalne prodavnice. Glavna klupa na šoru i dalje je moćnija od društvenih mreža, jer se ovde najbrže razmenjuju abrovi. A, trenutno je udaran onaj da su “dođoši” krivi za nove rupe na asfaltu, pošto ga svakog dana uzurpiraju njihove građevinske mašine. Ljute se seljaci što, kako kažu, svi koji dođu “uzimaju” od njihovog sela, a ništa ne daju. Komentarišu to glasno, mada priznaju da znaju da budu sremački “zaguljeni”, nepristupačni za sve što je novo i remeti uigranu seosku rutinu. I predsednica Mesne kancelarije tvrdi da je ceo put do jezera pohaban, obeležen novim, opasnim rupama, koje Pavlovčani, na sreću, znaju napamet, jer stalno tuda prolaze.

Foto: Novosti

– Ali, oni koji prvi put dolaze, mogu ozbiljno da se povrede. Nikako da stignemo na red za pomoć koja se selima pruža, pa se nadamo da ćemo bar presvući asfalt i da će nam Đokovići, kako su i obećali, u tome pomoći – kaže Zečeva.

Za putnike namernike koji bi tek da otkriju čari Pavlovačkog jezera bilo bi dobro da se nađe još jedna “sitnica” – tabla na kojoj piše “Pavlovci”. Na sedmom kilometru od Rume prema Vrdniku, iz dva pravca, ne postoji nijedna oznaka da baš tu treba da se skrene za ovo selo. Gusto šipražje još čuva Pavlovce od očiju javnosti.

APARTMAN ZA NADALA

Selom se već pronela priča da će u okviru 4.200 kvadratnih metara, na koliko se prostire imanje Đokovića, osim prostranih soba sa kupatilima od 30 kvadrata i 100 kvadrata centralne trpezarije sa kaminom u kojoj će slaviti slavu, biti i poseban apartman sa pogledom na jezero. U njemu će navodno gostovati isključivo teniser Rafael Nadal. Teniski teren, bazen i staklena bašta upotpuniće ambijent već oplemenjen mladim platanima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here