Naslovna Magazin Zdravlje Multitasking je štetan po zdravlje

Multitasking je štetan po zdravlje

PODELI

Dok multitaskingujemo, i neretko se hvalimo time, ustvari ne obavljamo više poslova u isto vreme, već se samo brzo prebacujemo s jedne aktivnosti na drugu, a to iscpljuje, jer troši oksigeniranu glukozu iz mozga, koja nam koristi da se fokusiramo samo na jedan zadatak.

“Prebacivanje s jednog zadatka na drugi nas iscrpljuje, troši… i na kraju se umorimo mnogo brže nego da smo pažnu usmerili na samo jednu stvar”, objasnio je profesor bihevioralne neuronauke na Univerzitetu MekGil u Montrealu, Daniel Levitin.

Ovakvo prebacivanje s jednog na drugi zadatak, ili obavezu, rezultuje stresom, a osobe koje su sklone neurotičnosti, impulsivnosti i podložne su stresu češće pribegavaju ovakvom ponašanju od ostalih.

“U nastojanju da obave što više stvari u isto vreme, ljudi konzumiraju više hrane i više kofeina, a često nam ne treba taj kofein, već samo pauza. Ako se ne odmarate u redovnim vremenskim razdobljima, odnosno svakih par sati, vaš mozak neće imati nikakve koristi od dodatne šoljice kafe”, kaže Levitin i dodaje da su istraživanja pokazala kako su osobe koje naprave 15-minutne pauze nakon dva sata rada mnogo produktivnije.

Multitasking stvara dopaminsku zavisnost, učinkovito nagrađujući mozak, a to rezultuje gubljenjem fokusa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here