Naslovna Srbija MUP SRBIJE O SMRTI MALE MIGRANTINJE: Hrvatska policija nije poštovala sporazum o...

MUP SRBIJE O SMRTI MALE MIGRANTINJE: Hrvatska policija nije poštovala sporazum o readmisiji

PODELI

Hrvatska policija nije poštovala sporazum o readmisiji u slučaju prisilnog vraćanja porodice šestogodišnje avganistanske devojčice Madine Husini, koja je poginula u železničkoj nesreći na koloseku železničke pruge Šid-Tovarnik, neposredno pošto su hrvatski policajci na silu pokušali da je vrate u Srbiju, naveo je MUP Srbije.

Kako je prenela regionalna televizija N1, u odgovoru MUP-a Srbije na pitanja Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila iz Beograda, hrvatski granični organi nisu postupili u skladu sa sporazumom o readmisiji i Protokolom ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje o predaji i prihvatu lica čiji je boravak nelegalan.

Na pitanje da li je u Srbiji pokrenuta istraga o smrti devojčice, MUP Srbije je tu organizaciju, koja je pravni zastupnik porodice devojčice, uputio na Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici, koje je Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila odgovorilo da nije pokrenulo istragu, jer se incident odigrao gotovo na samoj liniji razgraničenja između Hrvatske i Srbije, a da je po samom nesrećnom događaju voz ušao u Srbiju.

Foto: Al Džaziru

Devojčica iz Avganistana Medina Husini (6) poginula je 21. novembra na koloseku železničke pruge Šid – Tovarnik. Kako navodi N1, devojčica je poginula nakon što je u toku noći na nju naleteo voz, neposredno pošto su njenu majku i još šestoro dece hrvatski policajci koji su ih presreli, naterali da se vrate u Srbiju, usmeravajući ih baterijskim lampama ka Srbiji, pokazujući im na taj način put kuda treba da se kreću, sve do pruge.

Migranti ispričali TUŽNU PRIČU O SMRTI DEVOJČICE: Madinu (6) u MRKLOM MRAKU udario je voz

Prema tvrdnjama svedoka, porodica je sa grupom migranata prešla granicu dve zemlje, ali su ih potom pronašli hrvatski policajci koji su, umesto da ih odvedu u policijsku stanicu gde bi zatražili azil kao što su izrazili nameru, naterali da odu do pruge i pokazali im da se vrate u pravcu Srbije, piše N1.

Nakon toga naišao je voz koji je pregazio šestogodišnju devojčicu.

MUP Srbije je u svom dopisu Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila naveo da su predstavnici Uprave granične policije predočili hrvatskoj strani na bilateralnom sastanku tim povodom svoj stav, da je porodica poginule devojčice prebačena u Srbiju iz Hrvatske suprotno sporazumu dve zemlje. 

Kako navodi N1, policija je takođe potvrdila saznanja da je hrvatska policija razdvojila majku devojčice i ostalu decu od njenog tela nakon pogibije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here