Naslovna Srem Muzej Srema i dalje privlači svetske naučnike

Muzej Srema i dalje privlači svetske naučnike

PODELI
Foto: Dnevnik

Značajna kulturna ustanova Muzej Srema, radi u dve zgrade…
U centralnoj je stalna istorijska postavka koja obuhvata period od 12. veka do kraja Drugog svetskog rata, zbirke istorije, istorije umetnosti i etnologije. Druga zgrada otkriva ostatke i vrednosti od paleolita do kraja rimskog Sirmijuma.

– Ovde se nalazi i tematska izložba posvećena obeležavanju stogodišnjice od Velikog rata, kao i bitka na Legetu, koja se odigrala u blizini Sremske Mitrovice, dok je druga zgrada posvećena praistoriji i antici, te je tu arheološki centar Muzeja Srema, tamo se nalaze predmeti počevši od najstarijih nalaza iz paleolita, preko neolita, Kelta, i naravno Sirmijum koji je najznačajniji za naš grad- kaže paleontolog i muzejski savetnik Muzeja Srema Dragana Nedeljković, zadužena za prirodnjačku zbirku.

Foto: Dnevnik

Arheolog i muzejski savetnik Muzeja Srema Jasmina Davidović kaže da je njihova ustanova posebno zanimljiva baš zbog dve zgrade u kojima ima postavke.
– Posetioci u šetnji od jedne do druge zgrade muzeja mogu da pogledaju i lokalitete kojih je Sremska Mitrovica prepuna – kaže Davidović i dodaje da je druga zgrada posvećena arheologiji i stvarima koje su vezane za same početke razvoja njihovog grada, kao i prostora Srema, pa sve do kraja postojanja Sirmijuma. Postavka se završava s avarskim periodom, kada su posle trogodišnje opsade Avari osvojili grad Sirmijum i malo materijala izloženo je i vezano za avarski period, koji traje do devetog veka na ovim prostorima.

-U centralnoj zgradi predstavljen je materijal vezan za srednji vek, za dalji nastavak života grada, koji više nije Sirmijum, već se zove drugačije, Civita Sankti Demetriji, odnosno, Grad Svetog Dimitrija – kaže Jasmina Davidović i dodaje da grad i danas nosi to ime, malo izmenjeno.

Prema njenim rečima, ime je vezano za antički period i mučenika koji je bio pogubljen u rimsko vreme, početkom četvrtog veka, kada su bili veliki progoni hrišćana.

Foto: Dnevnik

– Sirmijum je i tada i danas bio poznat u celom hrišćanskom svetu i ima izuzetan značaj. U toku prošle i ove godine imali smo dva post doktoranta, iz Kolumbije i Eksetera u Engleskoj, koji su pisali svoje post doktorate na temu „Sirmijum – rano hrišćanstvo”- kaže Davidović i dodaje da je neverovatno koliko ta tema interesuje ceo svet, a da se dva doktoranta nađu sa različitih krajeva sveta u Mitrovici u isto vreme, sa istom temom, šanse su izuzetno male.

Hajnalka Tamaš iz Eksterea boravila je jedno vreme u Mitrovici, a delegacija iz Muzeja Srema išla je i na njenu konferenciju u Englesku o Sirmijumu za vreme ranog hrišćanstva.

– Ona je dobila grant da preko Marija Kiri Fondacije da uradi temu, što je nama samo pokazatelj da svet ima interesovanje za ovdašnju baštinu – kaže Jasmina, koja je po struci arheolog, i ne bavi se paleontološkim materijalom, ali je bila izuzetno ljubazna da nas sprovede kroz Muzej.

Mitrovica je grad na reci, pa se mnogo toga pronađe, ali je pitanje da li je to reka donela, ili su u pitanju fosilni i drugi ostaci sa ovog prostora. Jasmina Davidović nam je predstavila postavku fosila i najstarijih predmeta, koja se može videti na prvom spratu Muzeja, a koja je, naravno, najzanimljivija deci, koja su česti posetioci, a takođe vole da vide i rekonstrukcije.
– Svi fosilni ostaci koji su izloženi su iz reke, nemamo skoro ništa što je iz zemlje. Replika lobanje yinovskog jelena je deci svakako najzanimljivija i izvađena je u blizini Gomolave iz Save. Deci je ovo najinteresantnije, jer misle da su dinosaurusi, a njih prosto obožavaju. Deci mora da se objašnjava, da kod nas nema dinosaurusa – kaže Jasmina i dodaje da je jako zanimljivo da se na našim prostorima pojavljuju i ostaci mamuta, ali je izložena i glava sa rogovima bizona, i drugi ostaci.

Prirodnjačka zbirka obuhvata dug vremenski period, koji se meri u milionima godina. Samo mali deo zbirke je izložen, tek jedan segment, dok se većina nalazi u depoima Muzeja.

Projekat „Akcenat na Sremsku Mitrovicu” realizovala je „Panonija media” uz podršku „Dnevnika”. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira pro

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here