Naslovna Dogadjaj MZ “Peščara” bila domaćin IV “Čvarkijade”

MZ “Peščara” bila domaćin IV “Čvarkijade”

Foto: subotica.com

Pored ekipa iz Subotice i ove godine učestvovali su gosti iz drugih gradova Srbije, ali i jedna iz Segedina. Po prijatnom vremenu 67 ekipa svih generacija takmičilo se za što bolji plasman, ali na prvom mestu bilo je druženje i dobra zabava.

MZ “Peščara” bila je danas domaćin tradicionalne “Čvarkijade”, četvrte po redu, na kojoj je pored ekipa iz Subotice učestvovalo nekoliko ekipa iz Temerina, Valjeva i Sremske Mitrovice, kao i jedna iz Segedina.

– Ova kulturna manifestacija je postala svojevrsni zaštitni znak naše mesne zajednice. Svake godine imamo veliko interesovanje pa tako i ove, iako imamo desetak ekipa manje, ali sve više nam ljudi dolaze sa strane i svi zajedno uživamo u dobrom druženju i dobrim čvarcima. – rekao je Aleksandar Ranković, u ime MZ “Peščara” – Veoma nam je drago što naša manifestacija prerasta u tradiciju, a od ove godine je i međunarodnog karaktera.

Od prvog dana gosti-učesnici “Čvarkijade” je nekoliko ekipa iz Valjeva, koje na manifestaciji učestvuje u pripremi duvan-čvaraka, delikatesa po recepturi iz Zapadne Srbije.

– Mi smo ovde isključivo sa duvan čvarcima, imamo ukupno tri ekipe, sa zadovoljstvom se vraćamo svake godine, a nadamo se da ćemo neke od ovih ekipa imati prilike da ugostimo kod nas u oktobru – ističe Milun Ranković iz Valjeva – Atmosfera, druženje i organizacija, sve je na nivou!

Po prvi put učešće na manifestaciji u MZ “Peščara” je uzela ekipa iz Sremske Mitrovice, a njen “kapiten” bio je Đore Jovanovski.

– Iako smo prvi put na ovom takmičenju u Subotici, osetili smo dobro domaćinstvo, organizacija je odlična, druženje takođe i sa zadovoljstvom ćemo se vratiti nagodinu – kaže Jovanovski.

Po rečima Tomislava Jankovića, predsednika Skupštine opštine Sremska Mitrovica, dve ekipe iz ovog grada u Sremu su ustvari uzvratna poseta, nakon što su Subotičanima krajem januara bili domaćini na njihovoj “čvarkijadi”.

– Ovo je lepa gastro-turistička manifestacija koja okuplja veliki broj ljudi, pozitivna je energija i što nam je važno čuvaju se neki naši običaji tako što građani, pogotovo ove mlađe generacije, mogu da vide kako su se nekada pripremali čvarci i hrana uopšte. Važno je da čuvamo tradiciju, ali važno je i da se družimo i stvaramo nova prijateljstva – kaže Janković

Tradicionalno najbolja atmosfera je na štandu “Makedonaca”, koji kako kažu u svom timu imaju “malu Jugoslaviju”, i zato u šali kažu da su i čvarci multinacionalnog ukusa.

– Takmičimo se od prve godine, ali pre svega tu smo da se družimo. Ima nas skoro svih nacionalnosti iz bivše nam velike zajedničke države, uvek smo na istom mestu, drugarstvo nam je na prvom mestu, a tako ćemo dok god budemo živi i zdravi! – poručuje Vasil Nikolovski iz Udruženja Makedonaca “Ilinden” iz Subotice a kako kaže za dobre čvarke potrebni su dobra vatra, dobra slanina, dobri majstori i dobro raspoloženje.

Pored takmičarskih ekipa koje su pripremale čvarke, izloženi su bili i drugi suhomesnati proizvodi, sušene kobasice, slanina, pršuta, hrana starih recepata, ali i hrana s’nogu, sa roštilja.

Organizaciju manifestacije pored sponzora pomogla je i lokalna samouprava, a u čije ime učesnike i posetioce je pozdravio Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicijа i međunarodne saradnje.

IZVORsubotica.com
Prethodna vestSolistički koncert Aleksandre Padrov
Sledeća vestVrednim radom do vrhunskih rezultata

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here