Naslovna Dogadjaj Na Božić otvorimo svoj razum i srce

Na Božić otvorimo svoj razum i srce

PODELI
Foto: Beogradska nadbiskupija

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar kaže da danas, na Božić, moramo da budemo budni i da svoj razum i srce otvorimo, jer ne možemo prihvatiti Boga ako ne prihvatimo svakog čoveka.

Proslava Božića po gregorijanskom kalendaru počela je noćas svečanom misom Božićne noći, a Hočevar poručuje da to ima višeznačnu simboliku, ali je i velika stvarnost.

– Slavimo 25. zato što se tada rađa novi dan, nova nada i nova mogućnost. Hrišćani su pokazali da je Isus Hrist sunce pravde, nepobedivo srce, a za nas je stvarnost da se Bog snizio i sjedinio sa čovekom. Bdenje i zatim liturgija u pola noći je simbolika da svetlo dolazi u potpunoj noći, otvara se nebo, pojavljuju se anđeli i dolazi na svet Isus Hrist, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a nadbiskup Hočevar.

Bogatstvo Božića je u smislu da je Bog postao čovek i danas moramo da budemo budni i da svoj razum i srce otvorimo, jer ne možemo prihvatiti Boga ako ne prihvatimo svakog čoveka, naglašava Hočevar.

U tom zajedništvu treba da se radujemo, poručio je nadbiskup Hočevar.

Božić je toliko bogat da možemo govoriti o njemu toliko, a da nikada ne kažemo sve, istakao je on.

– Moramo da imamo brigu za druge. Danas je previše naglašena jedna dimenzija života – materijalno, a zaboravili smo ono što je i u Svetom pismu naglašeno, a to je da nije na prvom mestu samo telo, već da treba da govorimo o duhu, o filozofiji, kulturi. Danas govorimo samo o onome što smo mi stvorili, a svet je postojao i pre nas. Pobožno znači da znamo uvek potražiti ono što je suštinsko. Božić je i praznik praštanja, jer je Bog prvi nama oprostio, rekao je nadbiskup Hočevar.

Božić je, kako kaže, pre svega porodični praznik, jer je i Hrist hteo da se rodi u porodici i živeo je u njoj. Zbog toga treba otkrivati svoj identitet, svoju tradiciju i treba živeti u istrajnosti, u konstantnosti.

Nedavno je patrijarh Porfirije posetio nadbiskupa Hočevara i obišao radove na obnovi katedrale Marijanum. Doneo je skromnu pomoć, ali i veliku podršku zbog čega je nadbiskup Hočevar izrazio veliku zahvalnost.

Uvek je većinska crkva odgovorna za manje u smislu širenja dijaloga i susreta. Patrijarh je učinio jedan proročki potez i dolaskom pred Božić je pokazao mnoštvo mogućnosti povezivanja, naglasio je nadbiskup Hočevar, prenosi Tanjug.

Poruka beogradskog nadbiskupa za današnji dan je da je ove godine nastojao da molitvom i blizinom bude blizak svima i poželeo svima da osete da se Isus rodio pre svega u našim srcima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here