Naslovna Dogadjaj Na današnji dan, 13. oktobar

Na današnji dan, 13. oktobar

PODELI
Foto: rtv

54 – Umro je rimski car i istoričar Klaudije I. Prema predanju uzrok njegove smrti bile su otrovne pečurke koje mu je dala njegova žena Agripina da bi obezbedila presto za svog sina iz prethodnog braka, Nerona. Tokom Klaudijeve vladavine od 41. područje južne Engleske organizovano je kao rimska provincija. Napisao je istoriju Rima i autobiografiju.

1792 – Predsednik SAD Džordž Vašington (George Washington) položio je kamen-temeljac Bele kuće, predsedničke rezidencije u Vašingtonu.

1815 – Streljan je francuski maršal Žoakim Mira (Joachim Murat), najčuveniji među Napoleonovim komandantima armije, kralj Napulja od 1808. do 1815. Zarobljen je pri pokušaju da ponovo osvoji Napulj, a potom pogubljen.

1860 – Prva fotografija iz vazduha napravljena je iz balona iznad Bostona u SAD.

1884 – Londonska četvrt Grinič ustanovljena je kao univerzalni (nulti) meridijan od kojeg se računaju geografske dužine i vremenske zone na Zemlji (Greenwich Mean Time).

1905 – Umro je engleski glumac Henri Irving (Henry), jedan od najvećih tragičara 19. veka, prvi glumac kojem je 1895. dodeljena plemićka titula.

1923 – Turski parlament proglasio je Ankaru, bivšu Angoru, prestonicom Turske.

1925 – Rođena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Tačer (Thatcher). Godine 1979. postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije i bila na tom položaju najduže od svih dotadašnjih premijera u 20. veku. Zbog nesuglasica u njenoj Konzervativnoj partiji u novembru 1990. je podnela ostavku.

1943 – Italija je nakon kapitulacije (8. septembra) objavila rat Nemačkoj, svom bivšem savezniku u Drugom svetskom ratu.

1972 – Sovjetski putnički avion “Iljušin 62” srušio se u blizini moskovskog aerodroma. U dotada najvećoj avionskoj nesreći poginulo je svih 176 putnika i članova posade.

1976 – Bolivijski teretni avion “Boing 707”, kojem je nakon poletanja otpao jedan motor, pao je na glavnu ulicu Santa Kruza. Poginula su tri člana posade i više od 100 ljudi na tlu.

1977 – Četiri Palestinca otela su iznad Mediterana avion nemačke kompanije Lufthanza koji je leteo iz Majorke i preusmerili ga u Mogadiš u Somaliji. Nemački komandosi uspešno su savladali otmičare i oslobodili putnike 17. oktobra.

1988 – Laboratorijsko ispitivanje je pokazalo da je “Torinski pokrov”, u kojem je, prema verovanju mnogih hrišćana, sahranjen Isus Hristos, lažan i da potiče iz Srednjeg veka.

1990 – U crkvi Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu u Moskvi održana je prva liturgija posle 73 godine.

1993 – Sud u Hamburgu proglasio je krivim Nemca Gintera Parhea (Guenter Parche) zbog ranjavanja nožem jugoslovenske teniserke Monike Seleš. Osuđen je uslovno na dve godine zatvora.

1997 – Britanski premijer Toni Bler (Tony Blair) susreo se sa liderom Šin Fejna Geri Adamsom (Gerry Adams). To je bio prvi susret britanskog premijera i lidera Severne Irske nakon više od 70 godina.

1997 – Britanski supersonični automobil je prvi uspeo da na tlu probije zvučni zid, postigavši brzinu od 1.222,7 kilometara na čas.

1998 – Rodjen je Mirko Čolić, perspektivni student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Pored obrazovnog segmenta, čovek je za primer i na društvenom planu. Redakcija Sremskih Vesti mu želi sve najlepše u daljem životu i karijeri.

2000 – U terorističkom napadu na američki vojni brod u jemenskoj luci Aden poginulo je 17 mornara. SAD su za napad optužile saudijskog državljanina u egzilu Osamu bin Ladena.

2001 – Generalni sekretar UN Kofi Anan dobitnik je Nobelove nagrade za mir.

2002 – U drugom krugu glasanja na predsedničkim izborima najviše glasova dobio je Vojislav Koštunica. Bili su to četvrti predsednički izbori u Srbiji od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

2005 – Preminuo je Ištvan Erši, mađarski disindent, pisac, dramaturg, pesnik i prevodilac. Erši je 1956. godine osuđen na osam godina zatvora zbog učešća u organizovanju pobune protiv totalitarnog režima, a oslobođen je 1960. (“Budizam i dijalektika”, “Ah, ta stara dobra vremena”, “Glas gospodara”).

2012 – Regionalne izbore u Češkoj, na kojima je trijumfovala opoziciona levica, obeležio je mali odziv birača, svega 36,88 odsto od oko osam miliona registrovanih.

2017 – Francuskinja Odri Azule (Audrey Azoulay) izabrana je za novu generalnu direktorku UNESCO.

2019 – Novi predsednik Tunisa postao je Kais Said (Saied) pobedivši u drugom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji; Na parlamentarnim izborima u Poljskoj većinu je osvojila vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i pravda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here