Naslovna Magazin Na današnji dan, u Erdeviku, rođena je Mira Banjac

Na današnji dan, u Erdeviku, rođena je Mira Banjac

PODELI
Izvor slike: Facebook/Istorijski zabavnik

Glumačka legenda Mira Banjac rođena je na današnji dan 1929. godine u Erdeviku i proslavlja svoj 93. rođendan.

Karijera joj traje duže od sedam decenija, odigrala je preko 300 uloga i dobila 30 prestižnih nagrada za svoje umreničko delo. Obeležila je istoriju kinematografiju čitavog Balkana. 

Odlikuje je skromnost, optimizam, duhovitost i vedri duh, kao i ljubav prema životu. Poznata je kao neko ko voli mladost, poštuje i pomaže mlađim kolegama, a ljubav prema narodu širi nesebično gde god da krene.

Tako je i na današnji dan, rođendan proslavlja ćaskajući sa prodavcima na pojaci, ali i u društvu sina Branislava i dragih prijatelja, kako piše republika.rs.

Nakon petnaest godina rada u pozorištima, i to najviše u Srpskom narodnom u Novom Sadu, Mira se 1960—ih postepeno okreće malim i velikim ekranima, i već sedamdesetih njen umetnički izraz doživljava pravu ekspanziju, kroz čak 44 filmska i televizijska ostvarenja u vremenu između 1970. i 1979. godine.

Iz tog perioda ističe se njena uloga u klasiku “Čuvar plaže u zimskom periodu”, koja joj je donela slavu širom bivše Jugoslavije. Ništa manje radnih osamdesetih doživljava vrhunac u karijeri, uglavnom sa ulogama malih ljudi običnih sudbina, fabričkih radnica, majki sa periferije, a sve jakih, nesalomivih žena iz naroda, koje grade i nose socijalistički sistem. Među njima se ističu uloge u predstavi “Radovan III”, u filmovima “Lov u mutnom”, “Sjećaš li se Doli Bel”, “Varljivo leto ’68”, “Balkanski špijun”, u kome je odigrala svoju najčuveniju Danicu Čvorović, zatim “Jagode u grlu”, “Vukovar, jedna priča”, “Lepa sela lepo gore”, “Nož” i druge. Početkom milenijuma upečatljiv je njen rad u televizijskim serijama “Porodično blago” i “Bela lađa”, gde je igrala vračaru Rosku, putujući lik iz fiktivnog univerzuma Siniše Pavića, zatim u TV serijama “Kazneni prostor”, “Seljaci”, “Vratiće se rode” i “Psi laju, vetar nosi”.

Iako u poznim godinama, glumica je 2010-ih nastavila da snima i ostvarila zapažene glavne i epizodne uloge u filmovima “Beli lavovi”, “Mamaroš”, “Rekvijem za gospođu J.”, “Biser Bojane” i “Koncentriši se, baba”.

Mira Banjac je tokom više od sedamdeset godina staža dobila najveće esnafske nagrade i priznanja, prvenstveno “Dobričin prsten”, Nagradu “Žanka Stokić”, “Zlatnog ćurana”, “Statuetu Ćuran”, Nagradu “Pavle Vuisić”, Statuetu “Joakim Vujić”, dve “Sterijine nagrade”, dve “Zlatne arene”, “Nušićevu nagradu” i druge.

O njenom životu i stvaralaštvu napisano je nekoliko knjiga, od kojih su dve najpoznatije Mirjana Mira Banjac – “Jedna jedina” i “Ne daj se”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here