Naslovna Kultura Na današnji dan

Na današnji dan

PODELI
Foto: ilustracija

1547. – Rođen je Migel de Servantes Saavedra, slavni španski književnik. Njegovo najpoznatije delo – “Don Kihot” – najvernije odražava piščevu umetničku genijalnost pripovedanja, kreiranja dijaloga, finog parodiranja i nenadmašnog, duboko ljudskog humora.

1758. – Rođen je Horacio Nelson, engleski admiral, baron od Nila. Učestvovao je u 140 bitaka i bio 40 puta ranjavan. U bici kod Abukira 1798. i kod Trafalgara 1805. konačno je uništio francusku flotu, ali je bio smrtno ranjen. Ovim pobedama onemogućio je Napoleonovu invaziju na Britansko ostrvo. Ovom najslavnijem engleskom pomorskom heroju podignut je spomenik u Londonu, na Trafalgar skveru.

1793. – Prvi put je pomenuta reč tenis u jednom engleskom sportskom časopisu.

1829. – U Londonu je osnovan Skotland jard.

1839. – Rođen je srpski arheolog i istoričar umetnosti Mihailo Valtrović, prvi profesor arheologije na Velikoj školi u Beogradu, upravnik Narodnog muzeja, osnivač Srpskog arheološkog društva, član Srpske kraljevske akademije. Pokrenuo je časopis “Starinar” i među prvima istraživao srpsku srednjovekovnu arhitekturu i umetničko-zanatlijske predmete iz srednjeg veka. Dela: “Građa za istoriju umetnosti u Srbiji”, “Pogled na staru srpsku crkvenu arhitekturu”.

1851. – Rođen je srpski novinar i publicista Mita Cenić, najistaknutija ličnost radničkog pokreta u Srbiji od 1875. do smrti 1888. Studirao je medicinu u Francuskoj, odakle je proteran pod optužbom da priprema atentat na kneza Milana Obrenovića, koji je tada boravio u Parizu. U Srbiji je potom optužen da sprema prevrat i osuđen na osam godina robije. Po izlasku iz zatvora, pokrenuo je list “Radnik”, zatim “Borbu”, “Istinu” i političko-književnu reviju “Čas”.

1867. – Otvarajući Miholjsku skupštinu u Kragujevcu, srpski knez Mihailo Obrenović je rekao: “Jedina moja i narodna velika želja ispunjena je, jer su garnizoni turske vojske iseljeni iz Srbije, gradovi na rekama Savi i Dunavu su u našim rukama, sloboda i unutrašnja nezavisnost Srbije postale su prava istina.”

1895. – Umro je Luj Paster, francuski biolog i fiziološki hemičar, jedan od najznačajnijih naučnih radnika u medicini. Prvi je naučno dokazao da ne postoji samozačeće najnižih živih bića kao što su bakterije, gljivice… Dokazao da su bakterije izazivači truljenja živih bića, da izazivaju razne bolesti i da se nalaze u vazduhu, vodi, zemlji, krvi… Pronašao je vakcinu protiv antraksa, besnila, crvenog vetra. Zahvaljujući njegovim istraživanjima, stvorena je aseptika, tj, tehnika dezinfekcije, koja je za hirurgiju od ogromne važnosti. Osnovao je mikrobiologiju, stereohemiju i uveo pasterizovanje (prekidanje vrenja).

1905. – Rođen je srpski pisac Vladan Desnica, izuzetan stilista, suptilan psihološki analitičar, sažet u mislima i opservacijama, s razvijenim smislom za tipično. Pisao je sugestivno o naravima ljudi zavičajne Dalmacije. Prava i filozofiju studirao je u Zagrebu i Parizu i do Drugog svetskog rata bio je advokat. Direktni je potomak legendarnog srpskog uskoka Stojana Jankovića. Dela: romani “Zimsko ljetovanje”, “Proljeća Ivana Galeba”, zbirke novela “Olupine na suncu”, “Proljeće u Badrovcu”, “Tu odmah pokraj nas”, zbirka stihova “Slijepac na žalu”.

1936. – Prvi put je korišćen radio u cilju predsedničke kampanje.

1963. – Grupa “Rolling Stones” kreće na svoju prvu turneju.

1988. – Ujedinjene nacije dobile su Nobelovu nagradu za mir.

1999. – Policija je u Beogradu pendrecima, vodenim topovima i oklopnim transporterima razbila mirne demonstracije oko 80.000 pristalica opozicionog Saveza za promene, koji su pokušali da prošetaju do Dedinja, povredivši najmanje 30 ljudi, šestoro teže. Uzvrativši na napad, demonstranti su povredili petoricu policajaca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here