Naslovna Srem U Zasavici pušten u rad prvi biološki prečistač voda u Srbiji

U Zasavici pušten u rad prvi biološki prečistač voda u Srbiji


Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader zvanično su danas pustili u rad gravitacioni biološki prečistač otpadnih voda na farmi za uzgoj tovnih svinja PG Milovan Ivanković u Zasavica 1.

Celokupno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno po Ozonway domaćoj tehnologiji jedinstveno je u svetu po rešenju problematike farmskih otpadnih voda.

Jedan od glavnih prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine je izrada sistema za preradu otpadnih voda, jer se u Srbiji sada prerađuje manje od 10 posto otpadnih voda. Ministarstvo radi pre svega na izradi projektno tehničke dokumentacije sa lokalnim samoupravama za postrojenja za preradu otpadih voda, i do sada je u taj posao uloženo preko 450 miliona dinara.

Sirmiuminfo

Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine ovom prilikom je rekao: „Ovo je jedinstveno mesto i projekat u Srbiji i dobar, odnosno pozivitan primer. Poljoprivreda, na globalnom nivou, odnosno stočarstvo je jedan od najvećih zagađivača životne sredine, koliko je značajna za ekonomski rast zemlje i pojedinog domaćinstva i na čemu ćemo i dalje raditi, toliko je potrebno misliti o načinu na koji dobijamo hranu. Moramo da mislimo na budućnost zbog ogromne količine hemije koja se obilato koristi u proizvodnji hrane i s obzirom na otpad koji se generiše na farmama ovo je za mene vrlo velika vest i mogućnost da se ovako nešto dogodi u Srbiji. Mi u Srbiji već desetak godina tragamo za tehnologijama koje bi mogle da budu efektne u zaštiti životne sredine, efektne u prerađivanju otpadnih voda i danas na neki način i javno promovišemo i domaću tehnologiju. Ova tehnologija je delom utemljena na upotrebi smeđih algi koje su svojevrsno čudo prirode i mogu da se koriste za unapređivanje zdravlja čoveka. Za poljoprivrednike je važno da je ova tehnologija prihvatljiva u pogledu koštanja jer ne postoji čista životna sredina, a da se u nju ne ulaže ništa. Zadovoljstvo mi je što sam danas ovde i što promovišemo tehnologiju koja je veoma značajna i ovo je primer kako će ono što nije državni sektor morati da se kreće. Mi ćemo morati da izgradimo 359 sistema prerade otpadnih voda i to će Srbiju koštati blizu pet milijardi, a to je samo deo priče, to su samo državni sistemi. Pozivam i privatne proizvođače da unapred razmišljaju o ovom rešenju, a država će naći načina da im pomogne.”

Saradnju dva ministarstva, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite životne sredine u rešavanju ovih problema vidi kao veoma važnu, rekao je ministar Trivan, što je danas prvi put. Planirano je da dalje sarađuju u ovakvim projektima i reše probleme koji su veliki, puno koštaju ali su neophodni za bolji kvalitet života našeg stanovništva.

Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice se najpre zahvalio porodici Ivanković na ovom projektu i na tome, kako je istakao, što su novac koji su mogli da ulože u neke druge stvari, uložili u ekologiju i u zaštitu životne sredine.

„Ovaj objekat će doneti dosta dobrog vlasnicima, ali i Gradu Sremska Mitrovica i okolini mesta Zasavica 1. Problem zagađenja životne sredine ne ogleda se samo u ovim poljoprivrednim zagađenjima, nego i u svim drugim aspektima pre svega komunalnim za koje smo mi najviše i zaduženi. U narednom periodu ćemo se zaista ozbiljno baviti ekologijom, a Grad Sremska Mitrovica je daleko odmakao kad je reč prečišćavanju komunalnih otpadnih voda, pripreme projektno-tehničke dokumentacije, planskih akata, naravno za sve to treba da se obezbede velika finansijska sredstva za grad kao što je naš, jer to se meri oko desetak miliona evra, ali radimo na tome i želimo da pratimo ono što se radi na nivou države,“ istakao je gradonačelnik Sanader.

Kako je dodao gradonačelnik: „Mi se već bavimo zaštitom životne sredine u oblasti poljoprivrede jer je jedan od naših najvećih problema animalni otpad, odnosno odlaganje uginulih životinja. Tu postoji ne samo nemar od strane naših poljoprivrednika, koji su možda i naterani da se tako ponašaju jer bi lokalne samouprave morale da izdvoje mnogo novca da to kvalitetno reše. Nadam se da ćemo u narednom periodu rešiti taj problem, da ćemo uspostaviti službu odnošenja uginulih životinja iz domaćinstava i mesto gde ćemo lagerovati uginule životinje do odnošenja u kafilerije. Nadam se i da će proraditi Energozelena jer je to jedan od najvećih problema u Sremu jer nemamo adekvatno mesto gde ćemo da odlažemo animalni otpad. Za sada to radimo sa Somborom, na neki način smo to obezbedili u Laćarku koje je najkritičnije mesto jer nam se zatrpavaju kanali uginulim životinjama, postavićemo kontejnere koji će biti odnošeni svaki dan. Nadam se da će građani shvatiti kolika je opasnost od nemarnog bacanja animalnog otpada, apelujem na sve koji mogu da se uključe i da urade ovakva postrojenja. Mi ćemo gledati da se uključimo i pomognemo koliko je to do nas, a nadam se da će i Vlada Republike Srbije prepoznati ovaj momenat i da će se dokumentacija za ovakve prečistače prilagoditi ovakvim objektima kako bi se što više ovakvih postrojenja gradilo.”

Velimir Stanojević državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije kaže da je svinjarstvo jedna od najperspektivnijh grana proizvodnje za koju se otvaraju i nova tržišta.

„Javnost je sigurno već upoznata da je ministar Nedimović potpisao sporazum o izvozu svinjskog mesa u Narodnu Republiku Kinu, dakle otvaraju se velika tržišta. Mi kao ministarstvo preduzimamo mere da jačamo ovaj sektor pre svega kroz podsticaje za nabavku najboljeg genetskog materijala, podsticaje za tov, za nabavku mehanizacije i izgradnju ovakvih i sličnih objekata. Preko 200 hiljada domaćinstava u Srbiji se bavi svinjarstvom, od onih koji to rade sa nekoliko jedinica, do onih koji to čine sa nekoliko hiljada komada na godišnjem nivou. Za ove velike proizvođače postoje sredstva iz evropskih fondova, pre svega iz fonda IPARD 2, a bez ovakvih i sličnih objekata sigurno nećemo moći dalje da koristimo ta sredstva. Ministarstvo će nastaviti dalje da zajednički radi na izradi projektne dokumentacije i iznalaženju sredstava da bi farme imale adekvatne pričistače,” rekao je državni sekretar Stanojević.

Milovan Ivanković vlasnik farme u Zasavici 1 kaže da već dugi niz godina radi na zbrinjavanju optadnih voda sa farme, što je naročito velik problem tokom zimskih meseci.

„Pitajući se gde da se skloni osoka i ostali otpad od svinja već četiri godine smo tragali za rešenjem dok nismo uspeli da izgradimo, uz pomoć firme Ozon vejn i vlasnika Željka Pantića koja je osmislila kako, ovaj prečistač. Uložio sam oko 280 hiljada evra u ovaj projekat, ali sam se odrekao novog objekta ili novog auta, sa ciljem da se sačuva naša priroda, okolina jer iz naših kanala vode idu i u rezrezvat prirode Zasavica. Obišao sam zemlje Zapadne Evrope i video njihove postupke, oni ovo nemaju, nego koriste gradske komunalne prečistače za koje plaćaju taksu. Mi ovde u Sremu radimo dosta zemlje koju uzimamo u zakup i moramo da je zasipamo veštačkim đubrivom. Planiram da radim i peletiranje da mogu to đubrivo da transportujem na 30 km udaljenosti od moje farme, mislim da ću time mnogo doprineti održavanju humusnog sloja na toj zemlji. Planiram da i tu, državnu zemlju oplemenim humusom koji će izaći sa moje farme,” rekao je Ivanković.

Ovo je prvi gravitacioni biološki prečistač otpadnih voda u Srbiji. Pušten je u rad na farmi za uzgoj tovnih svinja PG Milovan Ivanković u Zasavica 1.

IZVORSirmiuminfo
Prethodna vestPesnički dijalog ili pesničke rukoveti Željke Avrić i Ranka Pavlovića
Sledeća vestPrijem u Gradskoj kući za Mariju i Bojana nove evropske šampione

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here