Naslovna Srbija Na Kamenoj Gori raste najstarije drvo u Srbiji: Meštani otkrivaju legendu o...

Na Kamenoj Gori raste najstarije drvo u Srbiji: Meštani otkrivaju legendu o svetom boru

PODELI
Foto: Ivan Strahinić

U blizini Prijepolja nalazi se Kamena Gora, vazdušna banja još iz doba Kraljevine Jugoslavije.

Meštani kažu da žive „na vrhu sveta“. Iz svoje oaze vide Durmitor, Prokletije, Bjelasicu, Zlatar, Zlatibor…

Ovde je, kažu još, vazduh lek, voda sa više od stotinu izvora terapija, a drveće opstaje vekovima.

Jedno drvo je, ipak, posebno – takozvani sveti bor koji je star skoro pet vekova i najstarije je drvo u Srbiji. Lomili su ga gromovi, ali nijedan nije uspeo da ga polomi.

Zato se danas strogo vodi računa da niko ne ponese šišarku svetog bora, niti da odlomi grančicu ovog drveta. Veruje se da ono ima posebne moći, te da će mu one biti oslabljene ako ga neko „pokrade“. A to se, vele gorštaci iz ovog kraja, nikako ne sme dogoditi.

Postoji i objašnjenje.

Kažu, ko zagrli ovo drvo i zamisli želju, ona će mu se sigurno ispuniti. Prepričava se da je učinila to i slavna Monika Beluči kad je u Kamenoj Gori snimala „Na mliječnom putu“ sa Kusturicom.

I nije legenda o boru koji ima čudotvorne moći jedina koja se vezuje za Kamenu Goru. Ima ih na desetine, ali će vam ih najlepše ispričati srdačni meštani.

Ako vam ovaj deo Srbije nije „na mapi“ narednih meseci, neka vas to ne brine. Pored toga što su izvanredni pripovedači, Kamenogorci su i izuzetno strpljivi, ali i dugovečni – sačekaće da dođete na njihov „vrh sveta“, prepustiti vas prirodi da vas opčini, a onda će vam ispričati jednu po jednu legendu posle čega ćete se neizlečivo zaljubiti u ovaj deo Srbije…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here