Naslovna Magazin Auto NA OVA 4 GRANIČNA PRELAZA ČEKA SE SATIMA Ogromne gužve još od...

NA OVA 4 GRANIČNA PRELAZA ČEKA SE SATIMA Ogromne gužve još od jutros, a popodne se očekuju JOŠ DUŽE KOLONE

PODELI

Prvi vikend jula donosi i prvi talas turista iz Zapadne Evrope u tranzitu i veće gužve na graničnim prelazima. Tokom noći granični prelaz Preševo prešlo je 11.000 putnika i više od 2.000 vozila. Gužve su već tokom pre podneva primetne skoro na svim graničnim prelazima, a evo kolika su zadržavanja.

Aktuelni presek stanja

Najveće gužve trenutno su na graničnim prelazima Gradina, Horgoš, Gostun i Preševo zadržavanja su oko sat vremena, ali kako napominju u AMSS, a prema podacima Uprave granične policije, na ovo vreme treba dodati i ono koje se provede na bugarskoj, hrvatskoj i mađaraskoj strani granice.

Zbog toga kažu, zadržavanja na ovih graničnim prelazima su višečasovna.

Iz policije je rečeno da je tokom noći granični prelaz Preševo prešlo 11.000 putnika i više od 2.000 vozila, na izlazu iz zemlje su naši državljani koji putuju u Grčku, a na ulazu su građani Severne Makedonije koji dolaze u Srbiju da se vakcinišu, u Bujanovac i Vranje.

Velike gužve očekuju se danas tokom celog dana, kao i sutra.

Horgoš – Ulaz u Srbiju iz Mađarske

Prema informacijama iz AMSS na ovom prelazu putnicima je dostupno svih šest traka a zadržavanja su više sati.

Prema trentunom snimku na ovom prelazu može se videti da su kolone automobila koji čekaju ogromne.

Horgoš – Izlaz iz Srbije ka Mađarskoj

Na izlazu su takođe primetne gužve. Iz ovog pravca rade samo dve trake, a kolona vozila koji čekaju je dugačka, što možete videti na slici ispod.

Batrovci – Ulaz u Srbiju iz Hrvatske

Na ulazu u Srbiju iz Hrvatske, primetne su gužve iako rade sve trake a prema informacijama iz AMSS čekanja zbog pojačanog saobraćaja automobili u koloni čekaju i do nekoliko sati.

Na izlazu iz Srbije na ovom graničnom prelazu nema zadržavanja, prema trenutnom snimku sa kamera.

Gradina – Ulaz u Srbiju iz Bugarske

U ovom pravcu nema velikih gužvi, međutim, primetno je da nisu sve trake u funkciji za saobraćaj zbog čega su se stvorile kraće kolone za automobile i autobuse, dok je za teretna vozila kolona nešto duža.

Gradina – Izlaz iz Sbije ka Bugarskoj

Ogromnegužve i usporeno kretanje saobraćaja iz ovog pravca primetno je i za automobile kao i za teretna vozila. Iako su skoro sve trake u funkciji za putnike, ovo nije umanjilo gužve i dugačke kolone.

Preševo – Ulaz u Srbiju iz Severne Makedonije

Na ulazu u Srbiju na graničnom prelazu Preševo velike su kolone a prema informacijama iz AMSS čekanja su i do nekoliko sati. Prema snimku kamera postavljenih na ovom prelazu, vidi se da nisu sve trake u funkciji za saobraćaj, a znatno manja kolona je u traci za autobuse u odnosu na one u kojima su automobili i teretna vozila.

Preševo – Izlaz iz iz Srbije ka Severnoj Makedoniji

Na izazu iz Srbije ka Makedoniji može se videti da su izuzetno duge kolone automobila, dok su trake za auutobuse i kamione skoro prazne.

Šta treba da znaju oni koji su krenuli u Grčku

Grčka je otvorila sve granične prelaze ka Severnoj Makedoniji i oni su od 1. jula počeli da rade 24 sata.

Naši građani moraju da popune PLF obrazac da bi ušli u Grčku, moraju imati potvrdu da su vakcinisani ili da su preležali koronu, ili da imaju pi-si-ar test koji je negativan i koji nije stariji od 72 sarta, a važi i anatigenski test koji ne može biti stariji od 48 sati.

Pi-si-ar test ne moraju imaju deca mađa od 12 godina.

Pojačan saobraćaj i na prelazima za Crnu Goru

U Srbiji je od početka meseca pojačan saobraćaj na putevima I i II prioriteta koji vode ka Crnoj Gori, a veći broj vozila može biti i na autopu Miloš Veliki kao i na putevima koji iz pravca Mađarske i Hrvatske vode ka Severnoj Makedoniji i Bugarskoj.

Prema poslednjem upozorenju iz AMSS Crne Gore zbog radova na putevima obustavljen je saobraćaj između graničnog prelaza Šupljani – Rože u naizmeničnom vremenskom intervalu. Ovakva obustava biće i na putu odgraničnog prelaza Jabuka ka mestu Pljevlja.

Priliv iz Zapadne Evrope

Slobodan Tomić, koordiantor za sprovođenje carinskih procedura nedavno je podsetio na propise koji se primenjuju u putničkom prometu i naglasio da je porast broja putnika tokom letnjih meseci očekivan, te da je carinska služba potpuno spremna da odgovori na sve izazove.

Prethodne noći, za 12 sati granični prelaz Horgoš prešlo je oko 8.000 putnika u 2.000 putničkih vozila. Veliki priliv vozila je iz Zapadne Evrope, oko 80 procenata su tranzitni turisti, rekao je Tomić jutros gostujući na RTS.

Reč je o pre svega o građanima Turske, Bugarske, Severne Makedonije koji idu ka svojim domovinama, ali i naši radnici koji su na privremenom radu u inostranstvu stižu u Srbiju.

– Povećavamo broj carinskih službenika da bismo ispratili dinamiku graničnog i carinskog prelaska – istakao je Tomović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here