Naslovna Kultura Na prelazu Gostun pronađena nekropola sa stećcima

Na prelazu Gostun pronađena nekropola sa stećcima

PODELI
Foto: Muzej u Prijepolju

Prilikom radova na proširenju teretnog terminala na graničnom prelazu Gostun, između Srbije i Crne Gore, pronađana je srednjovekovna nekropola sa stećcima.

Radovi na izgradnji dodatne trake teretnog terminala su obustavljeni, a arheološka istraživanja trajaće do polovine maja.

Zavod za zaštitu spomenika iz Kraljeva je zadužen za istraživanje na ovom lokalitetu. Jedan deo stećaka je izmešten u neposrednu okolinu mesta pronalaska i oni će biti konzervirani i dostupni posetiocima. Prijepoljski muzej je uključen kao muzej opštine na čijoj se teritoriji nalazi lokalitet i jedan arheolog iz muzeja učestvuje u radovima, rekao je Asim Bećirović, direktor Muzeja u Prijepolju.

Prilikom iskopavanja pronađeni su i ljudski skeleti, u početku manjih dimenzija, tačnije dečiji, ali kako su radovi odmicali naišlo se i na skelete odraslih ljudi.

Kada antropolog završi analize, ti skeleti će biti predati na čuvanje, Muzeju u Prijepolju koji je teritorijalno nadležan. Skeleti će biti smešteni u posebne kutije, dodao je Bećirović.

Do sada je pronađeno oko destak staćaka, ali će izmešteni biti samo oni koji smetaju nastavku izgradnje teretnog terminala, dok će ostali, nakon završetka arheoloških istraživanja, biti ostavljeni na mestu samog pronalaska.

Inače, stećci su nadgrobni spomenici nastali u periodu od 12. do 16. veka. Nalaze se na prostoru Bosne i Hercegovine, gde ih ima najviše, ali i graničnim delovima Hrvatske, Crne Gore i Srbije, gde se prostiru u zapadnim delovima države.

Od 2016. godine, stećak je uvršten na UNESCO listu svetske kulturne baštine, kao zajedničko kulturno blago Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here