Naslovna Magazin Zdravlje Na razvoj bebinog mozga pevanje ima veliki uticaj

Na razvoj bebinog mozga pevanje ima veliki uticaj

PODELI

Nova studija otkrila je da uspavanke koriste u kognitivnom razvoju deteta, jer povećavaju pažnju i pokazuju pozitivne emocije. 

Istraživački tim, predvođen Laurom Ćireli, analizirao je načine na koji mame pevaju svojoj bebi- da li pevaju da je smire ili da se igraju. Mame koje su učestvovale u studiji otpevale bi “Twinkle Twinkle Little Star” više puta, menjajući vesele i umirujuće tonove. Istraživači su pratili reakcije uzbuđenja majke i bebe, izmerene kroz kožu i ponašanje.

“Kada smo uzbuđeni ili pod stresom, povećava se nivo uzbuđenja”, objašnjava Ćireli. “Kada smo mirni, oni se smanjuju.”

Istraživači su otkrili da je nivo uzbuđenja mame veći tokom vesele u poređenju s umirujućom pesmom. U razigranim uslovima nivo uzbuđivanja bebe ostao je stabilan i povećala se njihova pažnja ka majci i prikazima pozitivne emocije. “Nalazi pokazuju fiziološke i bihevioralne promene mame i bebe različitim stilovima pesama”.

“Mozak beba mora biti u stanju da prati slušne događaje na prediktivan način kako bi imao smisla za muziku”, kaže autorka studije Laura Ćireli, profesorka sa Univerziteta u Torontu, a proučava muzičku percepciju i spoznaju u ranom dobu i detinjstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here