Naslovna Srbija Nacionalni dan nauke

Nacionalni dan nauke

PODELI
Foto: nsuzivo

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović izjavio je danas da će država na najbolji način obeležiti Dan nauke, finansiranjem 12 novih projekata iz oblasti veštačke inteligencije.

Nacionalni dan nauke prilika je da Fond za nauku objavi konačne rezultate evaluacije Programa za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije, čiji je budžet 2,4 miliona evra, izjavio je Popović za Tanjug i dodao da je pred Ministarstvom mnogo izazova i napornog rada.

Poručio je da je nauka oblast u kojoj Srbija ima čime da se ponosi.

Popović je podsetio da se kapacitet srpske naučne zajednice, ali i njena spremnost da odgovori aktuelnim društvenim izazovima pokazao i tokom pandemije.

Najvažnije aktivnosti domaćih istraživača su, kako Popović dodaje, ispitivanje seropozitivnosti i proizvodnja sopstvenih ELISA testova, rad na epidemiološkoj studiji; formiranje biobanke genetičkih uzoraka, razvoj i proizvodnja domaćih sintetičkih proteina gena, i brojne druge studije i projekti.

Dodatno, naučna zajednica imala je ključnu ulogu u podizanju kapaciteta države kada je reč o testiranju na korona virus, sa učešćem više od 120 istraživača, bez kojih ovako veliki broj testova ne bi mogao biti urađen.

Mnogi istraživači i današnji Dan nauke će provesti radeći, u korist svih građana, naveo je Popović i dodao da je Ministarstvo je, uz podršku kompletne naučne zajednice, uglavnom u poslednje dve godine, realizovalo nekoliko ključnih institucionalnih, administrativnih i finansijskih preduslova za osnaživanje naučnog i inovacionog sektora.

Zajedno ćemo i nastaviti da transformišemo sistem, koji će istovremeno obezbediti komponentu kompetitivnosti, uz finansijsku sigurnost istraživača i samih istraživanja, dodao je Popović.

On je u ime Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja čestitao svim istraživačima sa univerziteta, fakulteta i instituta Dan nauke.

Ovogodišnji Dan nauke, 10. jul, obeležava se u skladu sa merama borbe protiv širenja koronavirusa, kroz program uživo na Instagram profilu Centra za promociju nauke, a biće predstavljena i nova, mlada lica nauke, najavili su iz Centra za promociju nauke.

Danas od 18 do 19 časova, na Instagram profilu Centra za promociju nauke biće organizovana Virtuelna naučna pravionica, kroz koju se kombinuje umetnost, nauku i stvaranje.

Ovaj put, priče o nauci pričaju se senkama, a naučni demonstratori i demonstratorke pokazaće kako se na neobičan način i uz maštovitu upotrebu svakodnevnih predmeta koji nas okružuju može predstaviti ono što nas najviše oduševljava u nauci.

Svi učesnici će imati priliku da se uključe u program uživo i predstave svoje kreacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here