Naslovna Srem Fruška gora Nacionalni park FG ošišao šumu do nule, nova će izrasti – nikad!

Nacionalni park FG ošišao šumu do nule, nova će izrasti – nikad!

PODELI
Foto: Dušan Tomić

Ko šta radi – oni seku! Na jedno posađeno drvo, ukloni se bar 100 postojećih. Na ovaj način Nacionalni park Fruške gore obnavlja šume?!

Nedavno su osvanuli snimci  i fotografije monstruozne akcije sprovedene na Fruškoj gori, nad šumom kraj letnjeg puta koji spaja Šid sa izletištem Lipovača u zoni vikend naselja. Fotografije i video sadržaj snimljeni su 28.02.2021.godine.

Pod maskom priče o navodnom pošumljavanju, pustoš se širi sa tendencijom da se uništi dva puta veća površina nego prethodne godine (ako sve ide po planu).

Do kraja „obnavljanja“ biće uništeno oko 3km x 1km u datoj zoni.

Tomislav Dimitrijev, vlasnik placa kraj uništene šume, sa strepnjom šta će sledeće zateći, pojasnio je:

Ovako to radi Nacionalni park. Do 0 se šiša. A onda se pusti da se to samo obnavlja. Pa za jedno 20 godina će od tog žbunja koje nastane, možda i biti neka šuma. Ali lipa, jela i borova neće. 40 godina je štrickaju, proređuju, kradu – a sad na 0! Tragično, tuga za pogledati.

Ovde sam gotovo svakog vikenda. Ispred mog imanja upravo se sprema nastavak uništenja. Ove godine je moj prijatelj planirao da donese košnice na bagrem pašu ali… ništa. U toj šumi  postoji i par sokolova što je retka slika. Zečevi i srne su nestali. Viđao sam ih do pre 2 godine, kada je počelo ovo zlo.

Non – stop se spominje neko pošumljavanje. Ja sam svedok samo uništenja šuma uzduž i popreko cele Fruske gore. Tuga je velika za ovim što nestaje, a bojim se šta će da nastane.

NPFG je prošle godine obeležio bolesno i loše drveće koje će ukloniti. Ti markeri i dalje stoje na pojedinim stablima koja još uvek egzistiraju, a godinu dana kasnije celokupnu zonu sravnjuju sa zemljom.

Ko stoji iza ovih odluka i sa kojim pravom se uništava blago Nacionalnog parka predstavlja kompleksan i ne izolovan problem. Na teritoriji cele Fruške gore se seče, grade putevi bez dozvola, ograđuju državna zemljišta u zakupu firmi pod fantomskim ugovorima.

Ovakvo ponašanje budi crveni alarm za hitno reagovanje. Jer, kako su krenuli – ovo je tek zagrevanje!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here