Naslovna Kultura Nagrada “Atanasije Stojković” dodeljena romanu “Tajne Sokinog Ogledala”

Nagrada “Atanasije Stojković” dodeljena romanu “Tajne Sokinog Ogledala”

PODELI

Na svečanosti koja je održana u Gradskoj biblioteci “Atanasije Stojković” uručena nagrada “Atanasije Stojković” za prvi neobjavljeni roman ove godine dobila je Kosana Markov iz Veternika, za rukopis romana “Tajne Sokinog ogledala”.

Dobitnica nagrade “Atanasije Stojković” Kosana Markov istakla je da je roman nastao iz nekih večernjih priča koje je slušala kada je bila dete.

“Ja sam te priče upijala i stavljala na papir. Bilo je tu i veselih stvari, anegdota, ali su na mene uvek ostavljale utisak one priče za koje osetite da idu iz dubine duše. Imala sam veliku podršku porodice i moram reći da je roman nastao u vreme kada sam bila bolesna, kada mi je sve smetalo i tada mi je sin kupio lap top i rekao piši. Pisaću i dalje naravno, jer je to prosto potreba. Sad da li će to biti priča ili roman.. videćemo. I ovaj roman je prvobitno zamišljen kao priča”, objasnila je Kosana.

Predsednik književnog žirija Momir Vasiljević rekao je za Kosanin roman da je autentično delo, prožeto emocijama i zapravo prava porodična saga, jedinstvena u našoj književnosti i potpuno na tragu onoga što se naziva “književna angažovanost u borbi protiv porodičnog nasilja”. Žiri je bio jedinstven u oceni da je književni jezik romana moćan i precizan i da obiluje prefinjenim književnim izrazima.

“Roman ”Tajne Sokinog ogledala” je u suštini vrlo tragična i, nažalost, vrlo moguća priča u današnjem, i svakom drugom vremenu. Autorka ima neverovatan dar oslikavanja likova, a sve u formi jedne čvrsto struktuisane, romaneskne povesti jedne porodice i jednog istorijskog vremena”, rekao je Vasiljević.

Gradska biblioteka “Atanasije Stojković” će roman ”Tajne Sokinog ogledala” objaviti u 2018. godini.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here