Naslovna Dogadjaj Nagrada “Đura Daničić” Željku Stojanoviću

Nagrada “Đura Daničić” Željku Stojanoviću

PODELI
Foto: Opština Ruma

Doskorašnji direktor rumske Gradske biblioteke “Atanasije Stojković” Željko Stojanović dobitnik je Nagrade “Đura Daničić” za 2019. godinu. Stojanović jedan je od dva laureta, a priznanje mu je uručeno juče u biblioteci “Bora Stanković” u Vranju, u okviru 14. godišnjeg stručno-naučnog skupa Zajednice matičnih biblioteka “Biblionet 2020.”

Nagrada “Đura Daničić” dodeljuje se pojedincima za ukupan doprinos razvoju bibliotečko-informacione delatnosti i kulture u Republici Srbiji.

Nagrada se dodeljuje od 2009. godine, pod imenom Đure Daničića, znamenitog srpskog pisca, filologa, prevodioca, kulturnog radnika i upravnika Narodne biblioteke Srbije, a za celokupan doprinos pojedinaca razvoju bibliotekarstva i kulture Srbije. Godišnja je nagrada Zajednice matičnih biblioteka Srbije.

Neki od kriterijuma, prema saopštenju Zajednice matičnih biblioteka Srbije, koje je neophodno ispuniti jesu: zapaženi rezultati u domenu prevodilaštva, nauke, umetnosti i kulture u celini; naučni i stručni radovi i njihove naučne, umetničke, kulturne i prosvetne vrednosti; broj realizovanih projekata u bibliotečko-informacionoj delatnosti; rad na unapređivanju bibliotečko-informacione delatnosti, odnosno kulturne delatnosti; zalaganje za tehnološke, organizacione i druge inovacije u bibliotečko-informacionu delatnost i kulturu u celini.

Miro Vuksanović, Jasmina Ninkov, Mirko Demić, Dragan Kojić, Milorad Vučković, Dušica Grbić, Aleksandra Vraneš neki su od dosadašnjih dobitnika nagrade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here