Naslovna Srem Irig NAGRADA: Ovogodišnji “Mihiz” za Olgu Dimitrijević

NAGRADA: Ovogodišnji “Mihiz” za Olgu Dimitrijević

PODELI

Dobitnica ovogodišnje, 11. po redu,  nagrade “Borislav Mihajlović Mihiz” za dramsko pisanje je Olga Dimitrijević, dramska spisateljica iz Beograda.Борислав-Михајловић-Михиз

Žiri, koji su sačinjavali:  Svetislav Jovanov (teatrolog, predsednik žirija), Darinka Nikolić (pozorišna kritičarka) i Ksenija Krnajski (pozorišna rediteljka) jednoglasno je odlučio da 11. po redu nagrada “Borislav Mihajlović Mihiz”, koju dodeljuje Fond “Borislav Mihajlović Mihiz”, a pod pokroviteljstvom Vlade AP Vojvodine i Ministarstva kulture Srbije ode u ruke jednoj od najoriginalnijih i najhrabrijih autorki savremene srpske drame.

Dimitrijevićeva se nagrađuje za tri drame: „Radnici umiru pevajući“, „Narodna drama“ i najnoviju „Kako je dobro videti te opet“, koje beskompromisno, hrabro i razoružavajuće poetično tretiraju osetljive i često tabu intimne teme uronjene u aktuelan društveni kontekst.

Olga Dimitrijević je rođena 1984. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pisala je pozorišne kritike za nedeljnik Vreme, časopis Teatron i magazin Yellow Cab. Na odseku Rodnih studija Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti, odbranila MA tezu „Telo narodne pevačice na srpskoj Estradi: konstrukcije nacionalnih identiteta posle 2000. godine“ (2009). Izvedene drame: “Internat” – Dadov, 2009; “Radnici umiru pevajući” – Hartefakt fond i Bitef teatar, 2011 (Sterijina nagrada za tekst savremene drame 2012); “Narodna drama“ -Pozorište Bora Stanković, Vranje 2012; “Stani da se pozdravimo” u okviru projekta Protok žudnje (TkH i CDU, Zagreb, 2014). Dobitnica je nagrade na konkursu Sterijinog Pozorja 2014, za tekst drame “Kako je dobro videti te opet”. Scenaristkinja je dokumentarnog filma “Buđenje” (r. Irena Fabri, 2010). Od 2010. godine članica je redakcije QT magazina i Centra za kvir studije i predavačica na filmskim tribinama u Domu omladine.

Nagrada, koja se sastoji od novčanog iznosa i svečane povelje, a obuhvata i štampanje knjige izabranih drama, biće dodeljena na tradicionalnoj svečanosti u Srpskoj čitaonici u Irigu, 17. oktobra, na dan Mihizovog rođenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here