Naslovna Magazin Najbolje rute za putovanje automobilom po Evropi

Najbolje rute za putovanje automobilom po Evropi

PODELI

Sve više ljubitelja putovanja bira da na put, sa prijateljima, porodicom ili samostalno krene automobilom. Ova opcija je posebno dobra za one putnike koji vole da uživaju u pejzažima dok putuju i da sami organizuju i kontrolišu svoje vreme, nezavisno od reda letenja.

Pre nego što krenete na putovanje automobilom po Evropi, obavezno proverite da li je automobil spreman za takvo putovanje, a za to je najbolji tehnički pregled. Kada odlučite koje zemlje želite da posetite, upoznajte se sa pravilima vožnje i krenite da planirate svoj road trip.

Od Azurne obale do Španije

Jedna od omiljenih tura među putnicima koji vole toplije krajeve i peskovite plaže u kombinaciji sa istorijskim gradovima je ona koja omogućava da doživite letnje čari Ljoret de Mara u Španiji i raskoš Nice.

Ako ne želite da baš celo putovanje provedete u automobilu, iz Beograda do Nice možete da stignete autobusom ili avionom, u zavisnosti od toga koja opcija Vam više odgovara, a onda da iznajmite automobil i nastavite putovanje do željene destinacije.

Kada stignete u Nicu, glavni grad Azurne obale, obavezno prošetajte plažom jer je francuska rivijera jedna od najlepših na svetu, a ako ste ljubitelj luksuznog provoda, onda treba da provedete neko vreme ovde pre nego što nastavite putovanje.

Možete da nastavite do Ljoret de Mara, a ono što je najvažnije prilikom vožnje kroz Španiju jeste da poštujete propise, pogotovo kada je reč o ograničenjima brzine jer su kazne veoma visoke i treba voditi računa o bezbednosti. Cene putarine su veće u periodu od maja do septembra, pa uzmite to u obzir pre nego što krenete na put.

Skandinavska tura

Zemlje Skandinavije su najbolji izbor za putovanje automobilom i treba da odvojite oko dve nedelje za obilazak Skandinavije. Iako to nije dovoljno da obiđete sve, sigurno ćete se zaljubiti u ono gradove koje posetite i nećete moći da prestanete da pričate o njima.

Od Kopenhagena do Malmea možete da stignete za pola sata preko mosta Oresund koji povezuje glavne gradove Danske i Švedske i za njih odvojite po dva dana da možete da osetite pravi skandinavski duh dok pijete kafu na Nyhavnu.

Iznajmite automobil, ali vodite računa ako planirate da posetite Oslo zato što u glavnom gradu Norveške u centru ne dozvoljavaju vožnju automobilima, odnosno ukidaju parking mesta kako bi taj deo grada bio rasterećeniji za pešake. Posebno je popularna tura: Trollstigen u Norverškoj, pa nije na odmet uzeti je u obzir.

Italija – vina i jezera

Ah ta Italija. Duga istorija, kultura, priroda i karakterističan duh naroda. Ona nudi sve, a ono  što treba da znate pre nego što automobilom krenete za Italiju jeste da Italijani ne vole da voze noću, a to možete da iskoristite ako je bitno da stignete do nekog odredišta što pre. Ako putujete do Rima, izračunajte koliko vremena je potrebno da stignete sa početke tačke jer već oko 7 počinju gužve.

Ne preporučuje se da na put krećete vikendom jer su tada najveće gužve i sigurno nećete uživati ako vreme provedete u koloni automobila. Isprobajte rutu od Rima do Venecije koja je duga nepunih 900 kilometara i prepustite se istraživanju brojnih jezera na kojima možete da odmorite od vožnje.

Toskana je jedna od najpoželjnijih destinacija u Italiji, a za to ima i razloga. U blizini se nalaze vinske regije u kojima možete da probate neka od najkvalitetnijih vina na svetu, pa se savetuje da odvojite par dana kako biste imali dovoljno vremena da probate sve što želite i bezbedno nastavite put.

Ako ste odlučili da krećete na putovanje po Evropi i to ne autobusom, ne avionom ili brodom nego automobilom, onda automobil treba da bude pripremljen za dugo putovanje zbog bezbednosti i udobnosti tokom vožnje.

Postoji mnogo ruta koje možete da napravite i na Balkanu i bolje upoznate zemlje koje se nalaze u blizini, a ove rute važe za najzanimljivije u Evropi zato što imate priliku da upoznate različite regije i doživite nova iskustva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here