Naslovna Srbija Najcrnji dan za Srbiju: Sedam novih žrtava korona virusa u Srbiji, ukupno...

Najcrnji dan za Srbiju: Sedam novih žrtava korona virusa u Srbiji, ukupno 23

PODELI

Vlada Srbije svakodnevno apeluje na sve građane da odlože obaveze i ostanu u svojim kućama.

U Republici Srbiji su do 15 časova 28. marta 2020. godine registrovana ukupno  900 potvrđen slučaj COVID 19.

Od poslednjeg preseka u Srbije su od korona virusa preminule još 7 osobe, rečeno je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom epidemije korona virusa.

U Srbiji je ukupno 23 osoba preminulo usled infekcije korona virusom.

– Poštovani građani Srbije, braćo i sestre. Danas je najgori dan za Srbiju, imamo sedam novopreminulih pacijenata i 115 pozitivnih novoobolelih. Sa ovih sedam građana imamo ukupno 23 smrtna slučaja uzrokovana korona virusom. Ponavljam, ovo je trenutno najgori dan za Srbiju, a bojim se da će biti još gore. Čekaju nas još gori dani. Ovo je rezultat nepoštovanja mera i preporuka koje smo davali. Ako nastavimo da se ponašamo neodgovorno, čeka nas scenario Italije ili Španije. Žao mi je što su informacije ovakve, bojim se da će biti još i gore i to je sve što imam da vam kažem – rekao je doktor Stevanović.

U Republici Srbiji je do 15 časova 31. marta 2020. godine registrovano ukupno 900 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 477 osobe od kojih je 115 pozitivno i  362 negativno na novi korona virus.

Do 15 časova, 31. marta 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 3561 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Broj inficiranih virusom kovid-19 u Srbiji najveći je i dalje u Beogradu, gde je za sada zabeleženo 289 slučajeva koji su pozitivno testirani na koronu. 

Osim prestonice, grad na “crnoj listi” je i Valjevo, u kome je 47 ljudi zaraženo, dok je Ćuprija na trećem mestu – trenutno u tom gradu 41 pacijent je na posmatranju zbog virusa korona, dok u Nišu ta brojka iznosi 37. U Kragujevcu, Kruševcu i Čačku ima dvocifren broj zaraženih, i to u Kragujevcu i Kruševcu 18, dok je u Čačku 11 osoba zaraženo.

Koronavirus
Foto: Srbija Danas

Svim građanima koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, dostupni su brojevi telefona, prema mestu prebivališta, u vremenu od 08 do 22h, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiološka. Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu.

Za bliže informacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566) ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite.

Foto: Reuters

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here