Naslovna Život Najefikasnije metode protiv štucanja

Najefikasnije metode protiv štucanja

PODELI

Latinska reč singult, označava hvatanje vazduha prilikom plakanja, pa odatle dolazi i reč štucanje, a to dobro opisuje ovu pojavu, piše dr Robert Šmerling.

Da li ste znali da prestaje samo nakon 30-ak štucanja? Međutim, nije to uvek slučaj. Ekstreman primer je farmer iz Ajove, SAD, koji je štucao više od 60 godina, navodi dr Šmerling.

U vrlo retkim slučajevima ukazuje na bolesti poput laringitisa, povećanja štitne žlezde, tumora na vratu, infekcije blizu dijafragme ili kile.

Najčešći uzroci štucanja su pun stomak nakon prejedanja, previše alkohola ili previše vazduha u stomaku, nagle promene temperature i promena toplote u telu, pušenje cigareta, uzbuđenje, stres i druge povišene emocije.

Kako zaustaviti štucanje?

Neke od metoda koje savetuje ovaj doktor su stimulacija dela ždrela plaženjem jezika, gutanjem šećera, pijenjem hladne vode ili zagrizom limuna. Ti je i stimulacija kože koja pokriva nerve moždine u blizini vrata laganom masažom, zatim metanjem normalnog respiratornog kruga zadržavanjem daha, disanjem u papirnatu kesu, privlačenje kolena grudma i naginjanje prema napred. Pomaže i razmišljanje o nečemu sasvim desetom, što će vas navesti na to da zaboravite na štucanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here