Naslovna Srem Najezda zmija u Sremskoj Mitrovici, nema otrovnih

Najezda zmija u Sremskoj Mitrovici, nema otrovnih

PODELI
Foto: mojgradsm.rs

SREMSKA MITROVICA – Maj je period kada su zmije u reproduktivnoj fazi, te se često okupljaju na određenim suvim i hladnim mestima, a često biraju dvorišta i garaže ljudi.

Na području Sremske Mitrovice nema otrovnih zmija, sve su bezopasne i ne mogu da ugroze čoveka. Međutim, sama njihova pojava uznemirava.

Meštani Ulice Slobodan Maletić, u naselju Blok B, u Sremskoj Mitrovici, navikli su na prisustvo ovih gmizavaca, jer žive uz kanal Čikas, koji je njihovo stanište. Meštani su svesni da ove zmije nisu opasne i ističu da ih sami isteraju iz svojih dvorišta.

U Sremskoj Mitrovici ne postoji služba koja se bavi uklanjanjem zmija, te građani u tom slučaju pozivaju svog poznatog biologa Mihajla Stankovića, koji skoro ceo život proučava ove gmizavce i zna sve o njima. On ističe da je maj period kada su zmije u reproduktivnoj fazi, te ne čudi što je trenutno najezda zmija.

Zmije na teritoriji grada Sremska Mitrovica nisu otrovne, ali svakako mogu da ujedu čoveka. U tom slučaju se treba javiti lekaru.

Prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti, strogo je zabranjeno ubijanje, hvatanje i uznemiravanje svih vrsta zmija, koje su ugrožena vrsta, a i veoma korisne za naš eko sistem, jer pojedu veliki broj glodara, koji pričinjavaju veliku štetu. Kazna za nepoštovanje ovih pravila je 40.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here