Naslovna Magazin Auto NAJLUĐI SEMAFOR U SRBIJI: Vikendom u Bogatiću napravi haos, posebno kad naiđu...

NAJLUĐI SEMAFOR U SRBIJI: Vikendom u Bogatiću napravi haos, posebno kad naiđu svatovi

PODELI
Foto: D. Grujić

Dok vozači nagađaju šta se dešava sada moraju da vode više računa nego dok je na raskrsnici radio samo običan semafor.

Semafor sa direkcionim znacima, koji je nedavno proradio u Bogatiću, na raskrsnici državnog puta prema Sremskoj Mitrovici, verovatno je “najluđi” ikada postavlјen. Zelena strelica za skretanje u levo, prema Crnoj Bari, svetli svega dve sekunde i treperi još četiri, što znači da vozači imaju ukupno samo šest sekundi da vozilom pređu preko raskrsnice.

Dok vozači negoduju, Dragan Marković, član lokalnog saveta za koordinaciju bezbednosti saobraćaja za Telegraf.rs kaže da je i on, čim je semafor pušten u rad, stavio primedbu da je programirano vreme za skretanje veoma kratko. O tome bi, kaže on, trebalo da se raspravlјa na sednici saveta i preduzmu mere da se programira duži vremenski interval.

Foto: D. Grujić

S obzirom da je ulica u kojoj je semafor postavlјen državni put, za novo programiranje softvera semafora verovatno će biti neophodne saglasnosti nadležnih institucija. Saznajemo da je takav predlog već pripremlјen, ali u međuvremenu semafor na momente postaje još “luđi”, što zbunjuje i lјuti vozače. Često se pojedina svetla sama isklјučuju i uklјučuju, pa je tako u subotu i juče radilo samo žuto trepćuće, pa je i ono prestalo da sija, a dan kasnije je ponovo počelo da radi.

– Da li je neko pre postavlјanja semafora obavio brojanje vozila, što je valјda bilo nomralno da se uradi. Put je veoma prometan i dve sekunde za skretanje je suviše kratak period. Moguće je da se semafor “otkačio” zbog učestalih nestanaka struje, pa kao i struja malo radi, malo ne radi. U svakom slučaju bi pod hitno trebalo ispraviti nedostatke zbog bezbednosti svih učesnika u saobraćaju – smatra jedan vozač.

Dok vozači nagađaju šta se dešava i sada moraju da vode više računa nego dok je na raskrsnici radio samo običan semafor, subotom i nedeljom kada su svadbe gužve na raskrsnici postaju nepodnošljive. Kada su prošlog vikenda na semaforu sustigle dve kolone svatova, raskrsnica je grmela od sirena. Što zbog slavlja, a više zbog nervoze.

Novi semafor sa zelenom strelicom i direkcionim svetlosnim znacima postavila je firma ,,Model 5“ iz Beograda, a lokalna samoprava je platila 3,9 miliona dinara. Postojanje ovakvog semafora je bio uslov da dve auto-škole u Bogatiću i dalje mogu da obavljaju obuku i polaganje praktičnog vozačkog ispita.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here