Naslovna Turizam Najposećeniji lokalitet u Srbiji

Najposećeniji lokalitet u Srbiji

PODELI
Foto: nsuzivo

Stopića pećina kod Čajetine je u 2019. godini ostvarila rekordnu posetu i time postala najposećeniji lokalitet u Srbiji.

Za one koji su atraktivnu pećinu sa bigrenim kadama već videli, od februara će ponuda biti proširena sa oko 80 metara novog prostora sa kadama dubokim i do 7,5 metara.

U Stopića pećini su u toku radovi na pešačkoj stazi koja vodi kroz kanal sa kadama do novog proširenog prostora. To će biti najatraktivniji, ali ujedno i za uređenje najteži deo pećine jer će se tu nalaziti kade i do sedam i po metara dubine.

Tu će biti i podvodna rasveta, plus rasveta sa belim svetlom sa led rasvetom u samoj pećini. Novi deo će biti dužine oko 80 metara i raspolagaće bogatim pećinskim ukrasima pa će pećina biti još izazovnija za obilazak.

Do sada je uradila dosta toga trudeći se da ovu prirodnu atrakciju učini dostupnom posetiocima: prilazni put, parking prostor, prilazne pešačke staze, ulaznu kapiju, biletarnicu, staze kroz Svetlu i Tamnu dvoranu do tzv. Izvora života, kao i staze iznad bigrenih kada i rasvetu.

Tokom zimskih dana prilazni put je očišćen i prohodan.

Za pećinu nisu zainteresovani samo turisti, već i razne prosvetne i naučno-istraživačke ustanove kao što su Geološki fakultet, Zavod za zaštitu prirode, a u poslednje vreme i Biološki fakultet čiji predstavnici vrši istraživanja u njoj.

Za radove u pećini su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i opština Čajetina izdvojile oko 3,5 miliona dinara. Inače, opština je kupila u protekloj godini još 1 hektar zemlje u ovom zaštićenom području kako bi mogle da se neometano obave sve planirane aktivnosti.

Stopića pećina se nalazi na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave. Udaljena je 250 km od Beograda, 30 km od Užica, a od turističkog centra Zlatibora udaljena je svega 19 km. Iznad pećine prolazi put Zlatibor-Sirogojno, od koga je uređena prilazna staza do same pećine.

Ovu zlatiborsku atrakciju možete posetiti tokom cele godine, svakog dana, u okviru radnog vremena pećine. Radno vreme Stopića pećine:

  • 24.oktobar – 05.april – od 09.30 do 16.30
  • 06.april – 15.jul – od 09.30 do 18.00
  • 16.jul – 10. septembar – od 09.30 do 19.00
  • 11.septembar – 23. oktobar – 09.30 do 18.00

Cena ulaznice je 250 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here