Naslovna Poljoprivreda Najpovoljniji krediti za poljoprivrednike i preduzetnike

Najpovoljniji krediti za poljoprivrednike i preduzetnike


U Pećincima je prošle nedelje upriličena promocija kreditnih linija Razvojnog fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine koje su namenjene poljoprivrednicima i preduzetnicima. Predstavnik Fonda Dejan Slavujević objasnio je tom prilikom da je u postojećim uslovima, restriktivnim merama zbog pandemije, dobra promocija moguća jedino na otvorenom gde ljudi mogu da dođu i informišu se o mogućnostima koje im pruža Fond.

“Došli smo ovde da podelimo flajere kreditnih linija, jer nam je veoma bitna interakcija sa ljudima. Sarađujemo mi sa svakom opštinom, s kancelarijom za lokalni razvoj skoro na dnevnom nivou, ali je i ova komunikacija veoma bitna. Razvojni fond je državna institucija, sedište mu je u Novom Sadu, a dajemo kredite poljoprivrednicima i pravnim licima na teritoriji Vojvodine, i to su trenutno na finansijskom tržištu najpovoljniji krediti. Naši dugoročni krediti su na sedam godina, uz grejs period od dve godine, a budući korisnik može da bira da li će na mesečnom, tromesečnom ili na šestomesečnom nivou da vraća anuitete. Faktički, od ukupno sedam godina, čovek dve godine ne plaća anuitete, a imamo i pogodnost da u slučaju prevremenog vraćanja kredita nemamo negativnih zateznih kamata” – objasnio je Slavujević.

A o tome o kakvim je konkretno kreditnim linijama reč, on kaže:

“Imamo konkretno tri kredita namenjena poljoprivrednicima: konkurs za dugoročne kredite za poljoprivredu, za kupovinu poljoprivrednog zemljišta i konkurs za kratkoročne kredite za obrtna sredstva u poljoprivredi. Od tri kreditne linije, prve dve su dugoročne na sedam godina sa kamatnom stopom dva i tri posto na godišnjem nivou, i to dva posto ako postoji garancija banke, i tri posto ako je reč o hipoteci na zemlju. To su, inače, trenutno najpovoljniji uslovi. Naravno, potrebno je da poljoprivrednik, potencijalni korisnik, nema neizmirenih obaveza prema Fondu i prema AP Vojvodini po kreditima odobrenim od strane nekadašnjeg Fonda za razvoj, kao i neizmirenih obaveza po osnovu poreza i poslovnih javnih prihoda” – rekao je Slavujević.

Kada je reč o kratkoročnim kriditima, oni su jednogodišnji, ali mogu četiri puta da se koriste pa su, praktično, kao krediti na četiri godine. Slavujević je posebno istakao kreditnu liniju za nabavku mehanizacije – tu je kamatna stopa 1,5 posto, a kredit je na pet godina, uz šestomesečni grejs period. Za nabavku polovne i nove mehanizacije potrebno je da poljoprivrednik obezbedi 20 odsto učešća sopstvenih sredstava, dok za nabavku priključnih mašina učešće nije potrebno. Iznos kredita može biti od 100.000 dinara do 10 miliona dinara.

Takođe, od važnosti je i konkursna linija za dugoročne kredite za nabavku i obnovu opreme i sistema za navodnajvanje iz kanalske mreže. Kod ovog kredita, potencijalni korisnik ne plaća kamatu već to refundira Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dakle, poljoprivrednik plaća samo glavnicu. Ovi krediti su od milion do 50 miliona dinara, rok otplate je sedam godina, a grejs period dve godine.

Razvojni fond Vojvodine ima i veoma povoljne kredite za podsticanje razvoja turizma.

“U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam imamo i kreditnu liniju za dugoročne kredite za razvoj turizma subvencionisane od strane Sekretarijata. Tu je ista priča kao i kod navodnjavanja, znači nadležni sekreatijat subvencioniše kamatu, i ko se bavi etno turizmom, ribolovom i slično, može da vraća samo glavnicu kredita” – rekao je Slavujević.

On je istakao da je procedura apliciranja i dobijanja kredita maksimalno pojednostavljena.

“Dovoljno je da budući korisnik pozove telefonom kolege koje rade na analizi i obradi dokumentacije, a u obavezi je da samo jednom dođe kad mu se odobri kredit. Sve je organizovano tako da bismo ljudima izašli u susret i sve više uprostili procedure. Na taj način mi jesmo servis korisnicima, kako to i treba da bude” – naglasio je Slavujević.

Najzad, valja spomenuti i konkurs za investiciona ulaganja, kao i konkurs za IPARD podsticaje. Za ovaj konkurs neophodno je da se zahtev podnese Upravi za agrarna plaćanja, a potom, sa potvrdom da je zahtev predat, potencijalni korisnik IPARD podsticaja se obraća Razvojnom fondu radi obrade kredita.

Na prezentaciji su predstavljene i kreditne linije za preduzetnike i pravna lica. Za njih je potrebna garancija banke, ili obezbeđenje hipotekom uz dvogodišnji finansijski izveštaj kojim se dokazuje da je ostvareno poslovanje sa neto dobitkom.

Mlađi poljoprivrednici i preduzetnici, kao i svi oni koji lakše prate sve preko interneta, mogu, naravno, o svemu da se informišu i na sajtu www.rfapv.rs, a za bliže informacije na raspolaganju je i telefon 021 454 334.

Prethodna vestSve veća bezbednost u zonama škola
Sledeća vestZajedničkim snagama do nove kuće

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here