Naslovna Srem Sremska Mitrovica Najsavremenija farma tovljenika u ovom delu Evrope

Najsavremenija farma tovljenika u ovom delu Evrope

PODELI

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je u selu Zasavica 1 najsavremeniju farmu za tov svinja kapaciteta 2.400 grla u turnusu. Vlasnik farme je Milovan Ivanković poljoprivrednik iz tog mesta.

Najsavremenija farma za tov svinja izgrađena je delimično uz pomoć sredstava Ministarstva poljoprivrede. Ukupna vrednost investicije bila je 40 miliona dinara, od čega je resorno ministarstvo pomoglo izgradnju i opremanje sa osam miliona dinara.

Foto: Sirmiuminfo

Farmu Milovana Ivankovića svečano je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović u selu Zasavica 1. Kapacitet farme je 2.400 grla u turnusu odnosno 7.200 tovljenika godišnje, sa potpuno automatizovanim sistemom hranjenja i ventilacije.

Ministar je najavio modernizaciju državnog sistema kako bi država ubuduće davala podršku spram kvaliteta mesa: “To je krajnji proizvod koji mi tražimo i donećemo nove pravilnike o kontroli procenta mesnatosti na liniji klanja što će podržati proizvodnju kvalitetnog mesa. Na ovim prostorima je najveća tradicija svinjarstva jer nema svinjarstva bez Srema i Mačve, sve klanice su ovde, na našem području nalazi se kompletan sistem uzgoja svinja i dalje prerade mesa. Država daje podršku za izgradnju objekata za proizvodnju svinja, a povešćemo više računa o kvalitetu objekata jer iako je naš domaćin dobio podsticajna sredstva od države, on je uložio i puno svog novca. Ministarstvo poljoprivrede je finansiralo oko 400 objekata prošle godine u oblasti svinjarstva, govedarstva i ovčarstva, a od ove godine je svima na raspolaganju i podrška od IPARD-a za iste namene. Moramo ići korak dalje, moramo se posvetiti i ekologiji, kako bi razvili svest proizvođača o zaštiti životne sredine što je ujedno i priča o snižavanju troškova proizvodnje i oplemenjavanju zemljišta.”

Foto: Sirmiuminfo

“Donećemo i nove podsticajne mere za stočare kao i promenu politike upravljanja poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini. Nije cilj da se zemlja samo crpi, već i da se preko stočarstva poboljša kvalitet poljoprivrednog zemljišta i omoguće dugoročna ulaganja koja treba da donesu i veće prinose,” dodaje Nedimović.

Od sledeće agroekonomske godine 2019-2020. ministar se nada novim pravilima koja će dovesti do povećanja prinosa kao i manjem odbacivanju ostatka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here